Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije baš legalno, ali...

Grad u kojem možete postati profesionalni autostoper i živjeti od toga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi stanovnici Jakarte u nedostatku opcija odlučili su postati profesionalni autostoperi. Tako zarađuju višestruko više od većine svojih sugrađana, ali njihov posao nije legalan.

Uobičajeno je da vozači rade uslugu autostoperima zaustavivši se na cesti i ponudivši i prijevoz do odredišta. No, u glavnom gradu Indonezije situacija je upravo suprotna - vozači plaćaju autostoperima da se s njima voze. Zato se mnogi stanovnici Jakarte upuštaju u biznis profesionalnih autostopera, prenosi Oddity Central.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca" Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti"

Naime, u Jakarti živi 30 milijuna ljudi, a registrirano je oko 20 milijuna automobila. Infrastruktura je katastrofalna i prometni krkljanci su svakodnevica pa su vlasti odlučile uspostaviti tzv. 'Tri u jedan' zone - zone kojima se mogu voziti samo automobili u kojima se nalaze najmanje tri osobe. Takvi automobili na odredište stižu puno brže, a kako bi ostvarili minimum od 3 osobe u jednom autu često staju profesionalnim autostoperima.

>> Više od tisuću poljskih studenata autostopom stiglo u Dubrovnik!

Profesionalci ne podižu palac kao obični autostoperi već kažiprstom vozačima daju do znanja da su 'slobodni', a radi li se, primjerice, o majci s djetetom, ona će uz kažiprst podići i srednji prst kako bi pokazala da ih je dvoje.

No, postoji kvaka. Zakonom je zabranjeno pokupiti autostopera samo da bi se moglo ući u posebne zone. Stoga automobile koji ulaze u te zone zaustavljaju policajci, a vozači ih moraju uvjeriti kako su im suvozači i putnici članovi obitelji, kolege ili zaposlenici.

U ovoj zemlji, u kojoj većina ljudi zarađuje manje od jednog dolara na dan, profesionalni autostoperi znaju zaraditi i do 7-8 dolara u nekoliko sati. Istina, vrlo je riskantno raditi ovakav 'posao', no kao što i sami kažu, mnogim autostoperima ovo je jedini način zarade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene