Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNK tragovi

Fosili iz kamenog doba dali su nam odgovore na davna pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski jezici u današnje su domovine stigli s istoka.

Prije 4.500 godina val migranata ostavio je svoj trag u DNK i jezicima suvremenih Europljana. Upravo to pokazala je studija ove migracije iz kamenog doba koja se temeljila na analizi DNK uzoraka 69 osoba koje su živjele diljem Europe prije 8.000-3.000 godina.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

Između ostalog, otkriveno je kako je DNK naroda Jamnaja snažno prisutan na području današnje sjeverne Njemačke. Jamnaje su bili stočari koji su živjeli sjeverno od Crnog i Aralskog mora.

'Ovi DNK tragovi dokazuju masivnu migraciju u srce europskog kontinenta s istočne periferije', kaže David Reich s Harvarda.

Takva velika migracija uvelike bi utjecala, ne samo na DNK, već i na cjelokupnu kulturu. Iako geni ne mogu pokazati kojim su jezikom ljudi govorili, istraživači vjeruju kako ova otkrića otvaraju raspravu o porijeklu indoeuropskih jezika, prenosi Daily Mail.

Znate li koji je jezik najsretniji?

U tu skupinu spada čak 400 jezika, od modernih kao što su engleski ili hrvatski pa do starih jezika poput sanskrita.

Lingvisti su do sad raspravljali o tome jesu li indoeuropski jezici došli u Europu s poljoprivrednicima sa Bliskog istoka ili s nekom drugom skupinom naroda poput Jamnaja. Vjerovalo se kako su se europski jezici počeli širiti prije 8.500 godina kad su ga obrađivači zemlje prenijeli u Europu s područja današnje Turske.

Ipak, ova nova studija pokazuje da se Europa preoblikovala u vrijeme tzv. neolitske revolucije koju su započeli narodi s područja današnje Anatolije što se kasnije nastavilo valom s migracije s prostora današnje Ukrajine i Rusije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene