Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor najboljih

VIDEO Crni humor u ratu: Dronovi, projektili i traktori... Pogledajte kojim snimkama je ukrajinsko ministarstvo podijelilo nagradu Oscar

Aktualno Galerija Ukrajinski ratni Oscari - 4 Ukrajinski ratni Oscari - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinski ratni Oscari - 3 Ukrajinski ratni Oscari - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinski ratni Oscari - 2 Ukrajinski ratni Oscari - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ukrajinski ratni Oscari - 1 Galerija 1/4 >>
Ukrajinsko Ministarstvo obrane organiziralo je dodjelu Oscara za ratne snimke. Ceremonija je održana na službenom Twitter profilu ministarstva. Odlučili su tako ismijati rusku vojsku i istovremeno veličati svoju.

Ukrajinski vojni Oscar mogao se dobiti u sedam kategorija, a laureati su, umjesto glumaca i redatelja - dronovi, projektili i traktori.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Ovo nije prvi put da Ukrajina koristi crni humor na društvenim mrežama u strategiji informacijskog ratovanja, ali i kao sredstvo podizanja morala građana, navodi se u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Dine Ćevid.

U najvažnijoj kategoriji za Najbolji film, pobjedu je odnio onaj koji prikazuje uništenje ruskog ratnog broda u okupiranom crnomorskom lučkom gradu Berdjansku čime su prekinuti ruski opskrbni lanci.

Naslov videa odnosi se na popularnu frazu koju su izrekli ukrajinski vojnici braneći Zmijski otok od ruske mornarice.

Po odluci organizatora - najbolji sporedni glumac je ukrajinski traktor. Riječ je o sceni koja mu je, kažu, već donijela svjetsku slavu, u kojoj odvlači rusko oklopno vozilo.

Ukrajinski traktori postali su tada simbol civilnog otpora protiv ruske invazije. Ime filma Ukroćeni goropadnik upućuje na djelo Williama Shakespearea čime se zapravo izruguju ruskim dezerterima koji su napustili svoje tenkove.

U rubrici Najbolji strani film, u povećoj konkurenciji, pobjedu je odnio dron Bayraktar u istoimenom filmu. Film je dobio ime po turskoj kompaniji u kojoj je i proizveden, a kojim su Ukrajinci nanijeli veliku štetu Rusima.

 

Koristili službeni hashtag

Protutenkovska raketa Javelin, osvojila je kipić za Najbolju glumicu u filmu Spaljujući Orke. Pogrdni je to naziv za ruske vojnike koji se spominje u trilogiji Gospodar prstenova.

Ukrajinski žiri složio se da nagrada za Najbolju pjesmu ide djevojkama koje su u skloništu u Harkivu zapjevale nacionalnu himnu uz pratnju gitare.

Poljubac Stingera - Najbolja kamera. Snimka na kojoj je uhvaćeno obaranje ruskog helikoptera protuzračnim projektilom tipa Stinger.

Najbolji produkcijski dizajn dobio je film Zasjeda koji prikazuje ukrajinsku zasjedu ruskom konvoju. Korišteni su švedski projektili razorne snage.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane koristilo je službeni hashtag ovogodišnjih Oscara kako bi njihove poruke došle do što većeg broja ljudi.

Ovim herojskim prikazom događaja, žele zapravo utjecati na percepciju stranih medija na odnos snaga između Davida i Golijata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene