Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najkasnije do kraja listopada

Tisuće Rusa mora napustiti susjednu zemlju: Izbila žustra rasprava oko novih pravila

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Oko 3500 ruskih državljana u Latviji ovog će tjedna primiti obavijest od migracijskih vlasti da moraju napustiti zemlju.

Vladino tijelo priopćilo je u četvrtak da se radi o osobama koje nisu predale dokumente za produljenje dozvole stalnog boravka ili se nisu prijavile za ispit iz latvijskog jezika do 1. rujna.

Moraju napustiti Latviju do 30. studenog, dodaje se u priopćenju.

Amandman na zakon koji je parlament usvojio 2022. godine postrožio je pravila boravka za ruske državljane u Latviji u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije NEMA OZLIJEĐENIH Detalji pucnjave na granici: "Migranti su sve nervozniji, više ne mogu sami prolaziti pa angažiraju krijumčare"

Pročitajte i ovo Ilustracija VRŠNJAČKO NASILJE Isti napadači koji su u centru Pule tukli maloljetnika, napali još jednog mladića: Trojica uhićena, ostali privedeni

Kako bi nastavili zakonito živjeti u Latviji, ruski državljani moraju podnijeti zahtjev za status stalnog boravka i u većini slučajeva dokazati da imaju pristojno znanje latvijskog jezika.

Latvija ima oko 1,9 milijuna stanovnika i graniči s Rusijom. Baltička zemlja dom je snažne ruske manjine, od kojih su većina imigranti iz sovjetske ere i njihovi potomci.

U zemlji je izbila žustra rasprava o novim pravilima koja pogađaju oko 20.000 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene