Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA OZLIJEĐENIH

Detalji pucnjave na granici: "Migranti su sve nervozniji, više ne mogu sami prolaziti pa angažiraju krijumčare"

Aktualno Galerija Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Foto: Dnevnik Nove TV Specijalna policija Specijalna policija Foto: Dnevnik Nove TV Migranti Migranti Foto: Dnevnik Nove TV Davor Božinović Davor Božinović Foto: Dnevnik Nove TV +0 Helikopter Galerija 1/5 >>
Policija je zaustavila veću grupu migranta koji su pokušali na području Koranskog Luga ilegalno ući u Hrvatsku. Odvratili su ih prema BiH. Vrlo brzo čuli su se pucnjevi. Nitko od policajaca nije ranjen, ali nervoza na granici raste. Sve je komentirao ministar Davor Božinović, a javila se očekivano i oporba.

Hrvatska policija odvratila je grupu od 30-ak migranata prema BiH da bi se onda iz šume - začuo pucanj. Nitko od policajaca nije ozlijeđen. Jesu li bili meta, tek će se utvrditi.

"Točno je da su policijski službenici jučer čuli pucnjeve koji su došli iz smjera BiH. Izvršen je očevid, nije pronađen nikakav materijalni trag", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nije prvi put da se takve scene događaju na pograničnom području oko Cetingrada. U zadnjoj akciji prije 10-ak dana zaustavljeno je 600 migranta.

"Mi primjećujemo nervozu sa BiH strane granice u migrantskoj populaciji s obzirom da krijumčari ne uspijevaju", dodao je Božinović.

Samo u ovoj godini na karlovačkom području policija je kazneno prijavila 284 krijumčara.. Uz sve druge pokušaje taj se broj penje na 875 uhićenih krijumčara.

Pročitajte i ovo Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane?

"Loše, ne bi se to trebalo događati", rekla je Mara koja živi uz granicu. Ante je dodao da se to strašno. "Ja bih rekao da s te strane imaju poticaj", rekao je. Božinović poručuje kako bi ilegalnih prelazaka moglo biti manje "kad bi i sa druge strane granice postojala neka aktivnija djelatnost policije".

Mostovci zahtijevaju radikalniji pristup. Kažu da je dosadašnja politika Možemo! po tom pitanju bila preblaga, a HDZ-ova mlitava.

"Zazivamo vojsku na granice kao i neke druge zemlje s obzirom da je to odvraćajuća poruka migrantima. Pokazuje se da naša policija ima velikih problema s ilegalnim prelascima", komentirao je Nikola Grmoja. Uz ilegalne prelaske i pucnjavu, situacija na granici mogla bi biti napeta za obje strane.

Uživo s granice

Iz mjesta Koranski Lug javio se uživo reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

"Krim istražitelji i dalje slažu što se dogodilo. I dalje je turbulentno na cijeloj granici s BiH, naročito na karlovačkom području. Na samoj crti razgraničenja je velik broj pripadnika interventne, granične i temeljne policije i naravno specijalne policije koje osiguravaju granicu.

Pucnjava se dogodila u srijedu kada je velik broj migranata pokušao ući iz BiH", rekao je reporter koji je razgovarao sa zapovjednikom Zapovjedništva za intervencije Vedranom Augustinovićem.

"Policija je bila u redovitoj patroli i u jednom trenutku su začuli glasove. U tom trenutku su se uputili prema tim glasovima i došli do rijeke Korane gdje je bila veća skupina migranata, oko 30, 40. 

Jedan dio je već bio u rijeci Korani, drugi dio na strani BiH. Kada su zamijetili policijske službenike, razbježali su se u smjeru BiH. Nakon kratkog perioda, začula su se dva pucnja i nakon pet do šest minuta začula su se još dva pucnja", prepričao je zapovjednik.

Pročitajte i ovo Rušenje kuće vlasnika Medikola - 2 Bespravna gradnja Na Čiovu počelo rušenje ilegalno izgrađene kuće vlasnika Medikola: "Radi se o velikom objektu blizu mora"

Policija je na tom području svaki dan u tjednu, cijeli dan. "Teren je jako neprohodan, jako težak. Policijski službenici su educirani i pripremljeni tjelesno da mogu ovo izdržati. Griju se na logorsku vatru. Imaju vreće, no noći već počinju biti hladnije", opisao je Augustinović.

Reporter Mikić naglasio je da posljednjih mjeseci svjedočimo promijenjenom ponašanju migranata i krijumčara prema policiji na što je Augustinović odgovorio da sve teže prolaze granicu "i samim time migranti angažiraju krijumčare kako bi uspjeli proći".

"Samim time i krijumčari postaju nervozni jer očito dobijaju određenu svotu novca da bi proveli migrante na teritorij RH, ali ih policijski službenici u tome sprečavaju i očito postaju sve nervozniji i nervozniji", rekao je.

Što se tiče policije BiH, u srijedu je izašla na mjesto događaja i sada počinju raditi očevid na mjestu događaja ne bi li pronašli ostale stvari tamo. S te lokacije policijski službenici u srijedu su odvratili oko 194 migranata, a dan kasnije puno manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene