Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRŠNJAČKO NASILJE

Isti napadači koji su u centru Pule tukli maloljetnika, napali još jednog mladića: Trojica uhićena, ostali privedeni

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Vršnjačko nasilje Vršnjačko nasilje Foto: Dnevnik Nove TV Računalo Računalo Foto: Dnevnik Nove TV USB USB Foto: Dnevnik Nove TV +0 Mobitel Galerija 1/5 >>
Policija apelira na sve da ne objavljuju i ne dijele šokantne snimke vršnjačkog nasilja u Puli. Akteri su već privedeni. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Nasilje se dogodilo u centru grada. Usred bijela dana. Nekoliko tinejdžera šamaralo je svog vršnjaka. Dok se to događalo, neki su promatrali, neki i snimali. Ravnatelj jedne škole dobio je dojavu.

Policija je dojavu zaprimila i od roditelja napadnutog učenika. Pokrenuta je istraga. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, trojica napadača su uhićena, a dio ih je priveden na obavijesni razgovor. Nisu svi iz iste škole.

Kako neslužbeno doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica, dogodio se još jedan incident. Isti napadači napali su još jednog mladića. Slučaj je prijavljen i uredu pravobraniteljice za djecu.

Pročitajte i ovo Boris Abramović, bivši direktor HROTE ZATVORENI DIO SJEDNICE Prvi je upozorio na plinsku aferu, a Vlada Andreja Plenkovića danas ga je smijenila

"Postupat ćemo tako da zatražimo izvješća o poduzetim mjerama od tijela koja su nadležna za postupanje. Dakle, od policije do centra za socijalnu skrb i vidjet ćemo da li će postupati državno odvjetništvo i na kraju sud za mladež ako se utvrde elementi kaznenog djela", kazala je Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Sve veći problem je što se ovakvi incidenti snimaju.

"Dijete je dodatno izloženo nasilju kada netko bude komentirao, ismijavao, nešto dodatno rekao. I zbog toga su posljedice puno, puno teže, dugotrajne", ističe dr. sc. Renata Ćorić Špoljar iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Prema podacima policije, vršnjačko nasilje je u porastu. Prošle godine procesuirano je 418 počinitelja koji su svojim ponašanjem ugrozili ili oštetili 654. djece.

"Sve ćešće nam se obraćaju roditelji s pritužbama da djeca trpe psihičko, emocionalno nasilje od vršnjaka u školi. Tako što ih vršnjaci vrijeđaju, ponižavaju, isključuju od skupine", kaže Vidović.

Pročitajte i ovo Ilustracija morh dao suglasnost Vlada nabavlja raketni sustav od 3,8 milijuna eura: Probija oklope tenkova i ruši zidove

I klinička psihologinja s dugogodišnjim iskustvom kaže da se svaki put iznenadi kakvih sve slučajeva ima. "Činjenica je da djeca zapravo, nažalost, u velikom broju slučajeva zadržavaju takve informacije za sebe iz nekog svog osjećaja srama, straha i tu im trebamo pomoći", kaže Ćorić Špoljar.

Policija opet upozorava da je snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjiva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene