Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dio nove NATO-ove skupine

Slovačka počela razmještati proturaketni sustav Patriot: "Razgovara se o više lokacija''

Protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP)
Protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP) Foto: Afp
Proturaketni sustav Patriot počeo je stizati u Slovačku iz partnerskih zemalja NATO-a i njegovo razmještanje nastavit će se narednih dana, rekao je u nedjelju slovački ministar obrane.

Sustavom će upravljati njemački i nizozemski vojnici i u početku će biti raspoređen na zračnoj luci Sliač u središtu zemlje kako bi pridonio jačanju obrane istočnog krila NATO-a zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Sustav Patriot bit će dio nove NATO-ove borbene skupine u Slovačkoj, koja graniči s Ukrajinom.

"Sretan sam što mogu potvrditi da prve postrojbe zadužene za razmještanje sustava protuzračne obrane Patriot postupno stižu u Slovačku", objavio je ministar obrane Jaroslav Nad na Facebooku.

Pročitajte i ovo Davor Božinović SASTANAK RADNE SKUPINE Božinović: "Najgora faza rata tek dolazi. Spremni smo primiti 20.000 osoba, ali to se može i uvećati"

Nad je rekao da će sustav Patriot biti nadopuna, a ne zamjena za sovjetski sustav S-300 koji Slovačka koristi.

"Sustav će privremeno biti raspoređen u zračnoj bazi Sliač, o drugim lokacijama se razgovara... tako da sigurnosni kišobran obuhvati najveći mogući dio slovačkog teritorija", rekao je.

Pročitajte i ovo Damir Jugo INFORMER Krizno komuniciranje na umu mora imati važnu stvar: ''Važno je ono što ljudi misle da se dogodilo, a ne ono što se dogodilo''

Ministar je prošli tjedan rekao da je Slovačka spremna dati svoj sustav S-300 Ukrajini ako i kada dobije odgovarajuću zamjenu.

U nedjelju je ponovio da Slovačka traži zamjenu za S-300 zbog njegove starosti, performansi i ovisnosti o Rusiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koliko je stvarno poginulih? UZNEMIRAVAJUĆA SNIMKA Tijela poginulih ruskih vojnika na željezničkom kolodvoru: ''Prevoze se noću, da ne privuku pažnju''

Rusija je upozorila da se Ukrajini ne šalje napredne sustave za protuzračnu obranu i zaprijetila da bi mogla napasti skladišta oružja poslanog sa Zapada.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene