Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rim: Odgođeno suđenje američkom marincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje američkom marincu Mariu Lozani, optuženom za ubojstvo agenta talijanske tajne službe SISMI Nicole Caliparija u Iraku prije dvije godine, u utorak je sud u Rimu odgodio za 14. svibnja.

Pročitajte i ovo Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Oko 250 vatrogasaca na terenu Još jedna besana noć pred vatrogascima: Stanje s požarima najgore u Kuli Norinskoj i Konavlima Nastavljaju se obračuni u SDP-u (Foto: Dnevnik.hr) Nova kazna u SDP-u Ne prestaju obračuni u SDP-u: Habeku prijeti kazna zbog javnih kritika lokalnom vodstvu

Američkom marincu sudi se u odsutnosti jer su američke vlasti odbile izručiti ga, a njegov branitelj Alberto Biffani izjavio je da će njegov klijent formalno odbaciti nadležnost talijanskog suda.

Lozano je ubio talijanskog agenta Caliparija pucajući na njegov automobil na cesti prema zračnoj luci u Bagdadu, a u automobilu se nalazila tek oslobođena talijanska novinarka Giliuana Sgrena, koja je bila oteta kao talac u Iraku.

Lozano je za američki tisak izjavio da nije pogriješio i da bi
svaki vojnik na njegovu mjestu učinio isto jer talijanski vozač
automobila nije navodno usporio vožnju kod kontrolne točke.

Rimski sud kojim predsjeda Angelo Gargani odlučio je odgoditi početak suđenja da bi se utvrdilo je li američko ministarstvo obrane zaprimilo optužnicu protiv Lozana.

Lozano je optužen za ubojstvo Caliparija i pokušaj ubojstva vozača automobila i novinarke Sgrene koja se nalazila u automobilu 4. ožujka 2005. na putu u zračnu luku u Bagdadu.

Talijansko tužiteljstvo drži da Lozano nije trebao otvarati vatru
na automobil s troje Talijana, jer se kretao sporo i jer su američke vlasti znale za prebacivanje Sgrene u zračnu luku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene