Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana zatočeništva

Oslobođen hrvatski pomorac kojeg su oteli nigerijski pirati, dočekala ga veleposlanica Bekić

Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping)
Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Massoel Shipping
Aktualno Galerija +0 Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Galerija 1/1 >>
Hrvatski pomorac i drugi članovi posade teretnog broda Glarus, koje su u nigerijskim vodama u rujnu oteli gusari, oslobođeni su.

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, za DNEVNIK.hr je potvrdio ovu vijest.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Nasukani brod Izvijestilo Ministarstvo Ljudi s nasukanog broda prebačeni na kopno

"Noćas u jedan sat smo dobili ovu informaciju. Zdravstveno stanje otetih pomoraca je, s obzirom na uvjete u kojima su boravili mjesec dana, dobro. Koliko znamo, ukrajinski pomorac je bio ozlijeđen prilikom otmice, ali ništa ozbiljno. Vrlo skoro će se javiti i obiteljima. Onda će biti poznato i više detalja", kazao je Melvan.

Lijepu vijest je, kako je rekao, potvrdila i brodarska švicarska tvrtka Massoel Shipping. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrđuje kako je hrvatski pomorac, otet u teritorijalnim vodama Nigerije sa teretnog broda Glarus, oslobođen. Tijekom jutra je zajedno s ostalih 11 kolega sletio u zračnu luku u Zürichu.

Našeg je pomorca oosbno dočekala veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Andrea Bekić. Cijeli je dan s njim zajedno sa konzularnom djelatnicom te će biti s njim do okončanja postupka i povratka kući.
Također, cijeli postupak koji je prethodio sretnom povratku je vodilo veleposlanstvo.

Podsjetimo, nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan hrvatski državljanin. Brod Glarus napadnut je u nigerijskim vodama, a prevozio je pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

Gusari su se tijekom napada uspeli ljestvama i prerezali žicu na palubi te su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu. Sedmero talaca su Filipinci, te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene