Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u nigerijskim vodama

Pirati oteli 12 pomoraca, među njima i Hrvata! ''Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu''

Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping)
Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Foto: Massoel Shipping
Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan Hrvat.

Teretni brod Glarus napadnut je u subotu. Osim Hrvata oteto je i sedam Filipinaca, te po jedan Slovenac, Ukrajinac, Rumunj te državljanin Bosne i Hercegovine, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Mjesec dana zatočeništva Oslobođen hrvatski pomorac kojeg su oteli nigerijski pirati, dočekala ga veleposlanica Bekić Ilustracija (Foto: MOHAMED DAHIR / AFP) Napad u nigerijskim vodama Sindikat pomoraca: ''Oteti pomorci su dobro, radi se na njihovu oslobađanju''

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.

"Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih polova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca," rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače "Vukovar" koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian.

Ministar unutarnih poslova Davor Božinović kazao je da se MUP obratio Ministarstvu vanjskih poslova i čini sve da se što više dozna o samoj otmici pomoraca.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su nam ove navode. "Možemo potvrditi kako se među otetim članovima posade u nigerijskim vodama nalazi jedan hrvatski državljanin. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Bernu u stalnom kontaktu s Kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom", priopćeno je iz ministarstva za DNEVNIK.hr.

"Kompanije to rješavaju bez puno buke"

I iz Sindikata pomoraca Hrvatske potvrdili su da je među otetim pomorcima jedan Hrvat. "Mi smo u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata Nautilus, nemaju ni oni nikakvih informacija. Kompanija to pokušava zadržati relativno bez previše informacija dok ne razriješe nastalu situaciju. Ovo je malo neobično, da se nakon dugo vremena ponovno događaju piratski napadi na području na kojem je poznato da dolazi do napada, pa i mi pokušavamo saznati nešto više", kazao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Kompanija u ovom trenutku ne daje imena pomoraca u javnost, što je i razumljivo. "Piratski napadi događaju se zbog novca. Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu kako se piratstvo ne bi raširilo", pojasnio je Melvan. Dodaje kako ni on sam nema podatke o hrvatskom pomorcu koji je bio na otetom brodu. Kako je istaknuo, brodovi na područjima gdje se događaju otmice budu pod pratnjom, često naoružani i zaštićeni, stoga je ova otmica, kaže, neobična.

Na brodu 12 članova posade

Na brodu je bilo 12 članova posade. Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u nigerijski grad Port Harcourt. Iz švicarske kompanije Massoel Shipping priopćili su da su se pirati na brod popeli dugim ljestvama, nakon čega su presjekli žilet-žicu na palubi. 

Dodali su i da je uništen veliki dio komunikacijske opreme na brodu. Iz kompanije kažu da su obavijestili obitelji otetih članova posade.

Poručili su i da su stručnjaci na putu da osiguraju "brzo i sigurno oslobađanje" otetih talaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene