Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na poplavljeno područje

Nizozemska šalje pomoć Ukrajini: "Strašno je to što se dogodilo"

Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane
Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane Foto: Afp
Nizozemska šalje Ukrajini tridesetak spasilačkih čamaca, vodene crpke i nepromočivu odjeću, kao pomoć nakon rušenja brane Kahovke, priopćile su vlasti u četvrtak.

"Činimo sve što možemo kako bismo pomogli Ukrajini u ovom slučaju. Strašno je to što se dogodilo", rekla je nizozemska ministrica za razvoj Liesje Schreinemacher u priopćenju.

Pomoć koja će biti poslana "čim prije", obuhvaća 32 spasilačka čamca, 15 vodenih crpki i 180 spasilačkih prsluka, reklo je ministarstvo za razvoj i za vanjsku trgovinu.

Rušenje brane, pod ruskom kontrolom na jugu okupirane Ukrajine, prouzročilo je poplavu velikih razmjera u kojoj ima mrtvih i ozlijeđenih.

Tisuće ljudi su evakuirane. Mnogi su se sami snalazili bježeći pred vodom.

Pročitajte i ovo Ukrajina se nosi s posljedicama pucanja brane - 2 Nakon rušenja brane Poplava kod Hersona donijela veliku opasnost koja će biti prijetnja desetljećima, a stanovnicima prijeti i teška bolest

Rusija koju je Ukrajina odmah u utorak optužila da je digla branu u zrak kako bi presjekla prometni pravac prema Krimu, tvrdi naprotiv da je riječ o "barbarskom" činu Ukrajinaca.

Moskva je u četvrtak rekla na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da je Kijev srušio branu Kahovku "masovnim" topničkim udarima i optužila ukrajinsku vladu da iznosi "čiste laži".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene