Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA KAZNA

Nicolas Sarkozy proglašen krivim zbog nezakonitog financiranja kampanje

Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) Foto: Afp
Nicolas Sarkozy proglašen je krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana zbog nezakonitog financiranja predizborne kampanje 2012. godine, objavljeno je u četvrtak.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je proglašen krivim zbog nezakonitog financiranja predizborne kampanje 2012. godine. Osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu, koju će, kako je obrazložio predmetni sudac, moći služiti kod kuće uz korištenje elektroničke narukvice za nadzor.

Najnovijom presudom Sarkozy je postao prvi šef države u Francuskoj, koji je u kratkom vremenu osuđen na čak dvije zatvorske kazne. 

Skupa s nekadašnjim predsjednikom, u četvrtak su zbog nepravilnosti u kampanji 2012., kada je izgubio od socijaliste Francoisea Hollandea, osuđena i trinaestorica Sarkozyjevih suradnika.

Kriminalistička istraga u tzv. "slučaju Bygmalion" počela je u ožujku 2014. godine, a otkriveno je da je Sarkozyjeva kampanja potrošila više od 54 milijuna dolara korištenjem lažnih faktura, što je daleko iznad granice od 24 milijuna dolara utvrđene francuskim izbornim zakonima.

Guillaume Lambert, šef Sarkozyjeve predizborne kampanje, za televiziju France 2 ranije je izjavio kako je upozoravao bivšeg šefa države na potrebu smanjenja rashoda kampanje, no bivši francuski predsjednik opovrgavao je bilo kakve informacije o prekomjernoj potrošnji.

Pročitajte i ovo Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) pokušao podmititi dužnosnika Bivši francuski predsjednik Sarkozy osuđen na tri godine zatvora, može ih odslužiti u kućnom pritvoru

U ožujku ove godine Sarkozy je već osuđen na tri godine zatvora, od kojih dvije uvjetno, i to zbog korupcije i trgovine utjecajem. Bio je to prvi zabilježen slučaj osude šefa države na zatvorsku kaznu od 1945. godine u Francuskoj.
Sarkozyju je i tada ostavljena mogućnost služenja kazne kod kuće, uz korištenje elektroničke narukvice.

Tada mu je, skupa s još dvojicom suradnika suđeno zbog pokušaja podmićivanja dužnosnika i bivšeg suca suca Gilberta Aziberta poslom u Monacu ako mu otkrije detalje kriminalne istrage o njegovoj političkoj stranci. Azibert i bivši Sarkozyjev odvjetnik Thierry Herzog također su osuđeni na tri godine zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene