Nacionalni stožer civilne zaštite od posljednje sjednice Vlade donio je osam novih odluka na nacionalnoj razini, podsjetio je potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovitoj sjednici Vlade.


Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obaveza COVID potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi, kazao je potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovitoj sjednici Vlade u Zagrebu.

Prilikom dolaska na posao zaposlenici i pacijenti moraju predočiti potvrdu ili dokaz ovlaštenoj osobi poslodavca. Odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji iz opravdanog razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva.

U donošenju odluke o prijemu pacijenta vodilo se računa da se nikome ne onemogući zaštita, pa tako u iznimnim slučajevima digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kada su u pitanju hitni slučajevi, zdravstvena skrb zbog sumnje na COVID-19 ili potvrđene bolesti te prilikom posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Koronavirus, ilustracija - 4 Danas nešto manje novozaraženih, ali nikad veći udio pacijenata na respiratoru: Pogledajte stanje u svojoj županiji
Sjednica Vlade Na sjednici Vlade objavljen broj novozaraženih: "U fazi smo umjerenog stabiliziranja"

S preostalih pet odluka od 15. listopada produljuju se epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice, s tim da se kod odluke o granicama produžuje rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

Prema odluci Nacionalnog stožera u sustav EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj od danas je implementirano novo pravilo kojim se produžuje trajanje potvrda o cijepljenju na 365 dana. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju