Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon urušavanja vijadukta u Genovi

Europska unija odgovorila talijanskoj vladi: "Prirodno je tražiti nekoga koga će se okriviti, ali treba sagledati činjenice"

Guenther Oettinger, povjerenik EU-a za proračun (Foto: AFP)
Guenther Oettinger, povjerenik EU-a za proračun (Foto: AFP) Foto: Afp
Europska unija uplatila je Italiji milijarde eura za obnovu infrastruktura, odgovorio je u četvrtak Bruxelles populističkoj vladi koja je krivnju za loše održavanje prometnica povezala s financijskim obvezama prema Uniji.

Nakon katastrofalnog urušavanja vijadukta u Genovi, pri čemu je po službenim podacima poginulo najmanje 38 osoba, talijanski ministar unutarnjih poslova i euroskeptik Matteo Salvini, optužio je Bruxelles da punjenje proračuna EU stavlja ispred sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Most u Italiji (Foto: AFP) Sumnjali u izjave o sigurnosti Još jedan most s kojeg otpadaju dijelovi: Ekološka skupina spriječila moguću katastrofu sličnu onoj u Genovi

"Vrlo je ljudski tražiti nekoga na koga svaliti krivnju kada se dogodi tako strašna nesreća kao što je ova u Genovi. Ipak, treba sagledati činjenice", napisao je na Twitteru povjerenik EU-a za proračun Guenther Oettinger.

U sedam godina, od 2014. do 2020. Italija treba primiti 2,5 milijarda eura za ceste i vlakove, zatim 12 milijarda eura iz Fonda za regionalni razvoj za pomoć siromašnijim regijama, a dobila je i zeleno svjetlo za 8,5 milijarda eura namijenjenih nacionalnoj potrošnji, podsjetio je Oettinger.

Potpredsjednik talijanske vlade slaže se sa Salvinijem

Ministar Salvini rekao je u utorak nakon nesreće da obveze prema inozemstvu priječe Italiju da troši više novca potrebnog za sigurnost autocesta i škola.

"Zato se moramo zapitati trebamo li poštivati te obveze ili sigurnost Talijana staviti na prvo mjesto. Očito, biram drugu opciju", poručio je Salvini.

Sutradan je predložio da se novac za sigurnost izdvoji iz Pakta o stabilnosti i rastu, a riječ je o sporazumu država članica vezanom za fiskalnu politiku.

"Ulaganja koja spašavaju život, radna mjesta i pravo na zdravlje ne smiju biti dio rigidnih izračuna i propisa koje nameće Europa", rekao je Salvini.

I Luigi di Maio, potpredsjednik talijanske vlade, inače čelnik populističkog Pokreta pet zvijezdica koji tvori vladajuću koaliciju sa Salvinijevom Ligom, govorio je u sličnom tonu.

"Europa može govoriti što god hoće, ali mi ne molimo, mi ovdje zahtijevamo. U pitanju su ljudski životi", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene