Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li moguće?

Amerika se u 21. stoljeću bavi - "vješticama": Devet žena i dvojicu muškaraca nakon 400 godina proglasili nevinima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američka savezna država Connecticut oslobodila je krivnje dvanaest osoba osuđenih za vještičarenje prije gotovo 400 godina, u vrijeme kolonijalne Amerike.

Jedanaestero ih je bilo obješeno nakon suđenja za vještičarenje u državi Connecticut sredinom 17. stoljeća, a jedna je pošteđena.

Zastupnici Connecticuta usvojili su rezoluciju u tom smislu u četvrtak proglašavajući ih nevinima i osuđujući kazne izrečene protiv devet žena i dvojice muškaraca kao "pravosudne pogreške".

Udruga potomaka CT Witch Trial Exoneration Project pozdravila je odluku u priopćenju, nakon što je vodila kampanju u korist njihove posmrtne rehabilitacije.

Pročitajte i ovo Powerball listić Dvije milijarde Na lotu osvojio rekordan iznos, a onda je nastao problem: Optužili ga za krađu listića!

Odluka Connecticuta dolazi uoči 376. godišnjice prvog vješanja za vještičarenje u Novoj Engleskoj, onog Alice Young.

Pročitajte i ovo Sukob na Kosovu Pozvali na mir EU i SAD oštro osudili sukobe na Kosovu: "Ovakve aktivnosti imat će posljedice po naše bilateralne odnose"

Stotine ljudi, uglavnom žena, optuženo je za vještičarenje u Novoj Engleskoj u 17. stoljeću, posebice tijekom poznatih suđenja u Salemu u Massachusettsu između 1692. i 1693., kojima su dominirali strah, paranoja i praznovjerja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene