Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ah ti političari...

Zaredali gafovi: Učestalo miješaju Hrvatsku s drugim zemljama

Gafovi o Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Gafovi o Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gafovi o Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gafovi o Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gafovi o Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Gotovo zarazno bilo je posljednjih dana zamijeniti Hrvatsku nekom drugom zemljom. Gafovi su se zaredali stranim dužnosnicima, koje je ili Hrvatska ugostila ili onima, u čijem su se društvu našli hrvatski političari.

Joseph Daul, čelnik europskih pučana u Zagrebu je bio dva dana na konferenciji. Susreo se i s premijerom Andrejom Plenkovićem. No, čini se, pomalo izgubljen u prostoru.

Pročitajte i ovo Izbori 2024. Dan izbora na Novoj TV Izborni program na Novoj TV od 17 sati, u 19 sati prve procjene izbornih rezultata Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri"

''Budući da se približava božićno vrijeme, svima u Bosni i Hercegovini želim sve najbolje za Božić i novu godinu'', rekao je Daul.

Spašava ga premijer: ''I u Hrvatskoj također.''

''I u Hrvatskoj, na cijelom Balkanu i s druge strane Sredozemlja, želim sve najbolje za Božić i Novu godinu'', ispravio se potom Daul.

Brammertzov gaf

Dan prije - gaf haškog tužitelja Sergea Brammertza, do kojeg je sjedila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Dopustite mi da iskoristim ovu priliku i izrazim dobrodošlicu njezinoj ekscelenciji, gospođi Kolindi Grabar- Kitarović, predsjednici Republike Srbije, Hrvatske", rekao je Brammertz.

Brzo se ispravio, za razliku od budućeg američkog veleposlanika, koji uskoro dolazi u Hrvatsku. Trumpov odabranik našu zemlju je - pred Senatom - smjestio u jugoistočnu Aziju.

Profesor Božo Skoko i sam se bavio tematikom brandiranja. Kaže da je to dvostruki problem.

''S jedne strane to pokazuje njihove kompetencije, a s druge strane pokazuje to da Hrvatska nije u njihovim očima jasan i prepoznatljiv brand, koji bi se jasno izdvajao od okruženja'', smatra Skoko.

Ne poznaju ni vlastitu zemlju

No, događa se to i drugima. Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jednu je pokrajinu u vlastitoj zemlji nazvao njemačkom. Barack Obama - Kansas zamijenio Teksasom. A George Bush mlađi - do kraja mandata - nije razlikovao Sloveniju od Slovačke.

Zbunio se i američki potpredsjednik Joe Biden. U Beogradu je Srbiju nazvao - ni manje ni više - nego našom zemljom.

"Posljednja tri desetljeća, vidim Hrvatsku", zaletio se Biden dok je boravio u Srbiji. Hrvatska je poznata kao turistički brand. Zemlja vrhunskog sporta. Dobre hrane. No, nedostaje jasna strategija - poručuje Skoko.

''Mi se cijelo vrijeme izvlačimo kako smo mala država, ali taj alibi ne drži vodu. Među 20 najvećih brandova na svijetu, nalaze se tri države koje nam mogu biti super uzor, a teritorijalno su manje od Hrvatske. To su Danska, Nizozemska i Švicarska'', istaknuo je Skoko.

No, za to je potreban jasan plan. Pa bi izgubljenih u vremenu i prostoru bilo manje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene