Joseph Daul i Andrej Plenković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)
Joseph Daul i Andrej Plenković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul rekao je u četvrtak u Zagrebu da je Hrvatska iznimno važna Europskoj uniji jer predstavlja ulaz u Balkan koji joj je važan u sigurnosnom smislu, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je će Hrvatska i HDZ biti domaćini kongresa EPP-a 2019.


"Hrvatska je iznimno važna Europskoj uniji zato što ona za nas predstavlja ulaz u Balkan. Mi jako puno računamo na vas", rekao je Daul novinarima nakon sastanka HDZ-ova Središnjeg odbora u hotelu Esplanade.

Vezani članci Oleg Butković Butković o Pelješkom mostu i kad ćemo se njime moći voziti: "U lipnju sljedeće godine, prije turističke sezone, otvorit ćemo i most i pristupnu točku" Slika nije dostupna Stranka srpskog premijera Vučića dobiva status pridružene članice Europskoj pučkoj stranci

Dodao je i da je na sastanku Središnjeg odbora govorio o svom životu u francuskoj pokrajini Alsace i svojoj obitelji kojoj je trebalo skoro dvije generacije da prevlada gnjev nakon Drugoga svjetskog rata. "Trebalo je proći dva naraštaja da se situacija smiri", dodao je.

"Nama je Balkan jako važan. On je dio Europe jer je unutar njezinih granica", naglasio je Daul. Istaknuo je i da je Balkan jako važan za Europu kako bi se osigurala sigurnost u pogledu onoga, kako je kazao, što će se događati s druge strane Mediterana.

Navodeći kako stoga s druge strane Sredozemlja traže partnere, Daul je rekao i da su u svoju političku obitelj primili dvije političke stranke iz Maroka i dvije iz Libanona a trenutačno traže i partnere u Alžiru i Tunisu. Daul je stoga istaknuo važnost održavanja kulturalnog i interkulturalnog te međureligijskog dijaloga, a što je kako je rekao, još prije dvadeset godina vidio i njegov prethodnik, bivši predsjednik EPP-a i dugogodišnji belgijski premijer Wilfried Martens.

Inače, Daul je danas u Zagrebu govorio na otvaranju dvodnevne konferencije Europske pučke stranke (EPP) na temu "Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija" te upozorio da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga. Poručio je premijeru Plenkoviću da ima "odgovornost za tu regiju". (Hina)