Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka HDZ-a

Predsjednik europskih pučana (EPP): "Hrvatska je iznimno važna EU-u jer predstavlja ulaz u Balkan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul rekao je u četvrtak u Zagrebu da je Hrvatska iznimno važna Europskoj uniji jer predstavlja ulaz u Balkan koji joj je važan u sigurnosnom smislu, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je će Hrvatska i HDZ biti domaćini kongresa EPP-a 2019.

"Hrvatska je iznimno važna Europskoj uniji zato što ona za nas predstavlja ulaz u Balkan. Mi jako puno računamo na vas", rekao je Daul novinarima nakon sastanka HDZ-ova Središnjeg odbora u hotelu Esplanade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Nakon sastanka Središnjeg odbora Plenković potvrdio da će čelu radne skupine za izradu novog statuta HDZ-a biti Šeksov posinak

Dodao je i da je na sastanku Središnjeg odbora govorio o svom životu u francuskoj pokrajini Alsace i svojoj obitelji kojoj je trebalo skoro dvije generacije da prevlada gnjev nakon Drugoga svjetskog rata. "Trebalo je proći dva naraštaja da se situacija smiri", dodao je.

"Nama je Balkan jako važan. On je dio Europe jer je unutar njezinih granica", naglasio je Daul. Istaknuo je i da je Balkan jako važan za Europu kako bi se osigurala sigurnost u pogledu onoga, kako je kazao, što će se događati s druge strane Mediterana.

Navodeći kako stoga s druge strane Sredozemlja traže partnere, Daul je rekao i da su u svoju političku obitelj primili dvije političke stranke iz Maroka i dvije iz Libanona a trenutačno traže i partnere u Alžiru i Tunisu. Daul je stoga istaknuo važnost održavanja kulturalnog i interkulturalnog te međureligijskog dijaloga, a što je kako je rekao, još prije dvadeset godina vidio i njegov prethodnik, bivši predsjednik EPP-a i dugogodišnji belgijski premijer Wilfried Martens.

Inače, Daul je danas u Zagrebu govorio na otvaranju dvodnevne konferencije Europske pučke stranke (EPP) na temu "Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija" te upozorio da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga. Poručio je premijeru Plenkoviću da ima "odgovornost za tu regiju". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene