Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buđenje prirode

VIDEO (Ne)običan prizor usred metropole: Kad divlje svinje šeću Zagrebom...

Divlje svinje u Zagrebu gotovo da više i nisu vijest iako je njihovo često pojavljivanje u metropoli uvijek rado popraćeno snimkama i brojnim komentarima, kod nekih i strahom i/li zgražanjem, a nemali broj puta korištene su i u političkim obračunima. Ne doslovno, doduše, barem ne dosad.

U trku Branimirovom ulicom u Zagrebu u petak je zabilježeno par divljih svinja. Na ljude se nisu previše obazirale, a čitatelj DNEVNIK.hr-a snimio ih je kako se kreću, valjda nekim svojim poslom.

Kojim to, jer kojega bi posla imale divlje svinje usred grada, pitaju se neki. I ne samo u Zagrebu, naime, Dnevnik Nove TV i DNEVNIK.hr već godinama izvještavaju o tome da su divlje svinje postale svakodnevica i po drugim hrvatskim gradovima - Puli, Rijeci, Slavonskome Brodu...  A nije to ni samo hrvatski problem, šeću one i drugim europskim gradovima - Berlinom, Rimom... 

Promenada za divlje svinje

No, ima onih koji to vole koristiti u političkoj borbi pa je, između ostalih, i šef HDZ-a Andrej Plenković u jednom od istupa u Saboru poručio Sandri Benčić iz Možemo! da je Zagreb postao promenada za divlje svinje.

Pročitajte i ovo Divlje svinje u zagrebačkom Borovju građani u panici VIDEO Divlje svinje haraju Zagrebom, građani se dosjetili rješenju

Ljudi su ti koji su sve većom gradnjom ušli u njihova staništa, a one traže svoje mjesto pod suncem i hranu, pri čemu ne treba smetnuti s uma ni klimatske promjene, objasnili su već nebrojeno puta veterinari i lovci, ne umanjujući problem. 

O divljim svinjama koje su bez pretjerana straha pretrčavale cestu i prije koji dan opet baš u Dubravi, pisao je i 24sata.

Pročitajte i ovo Divlje svinje - 3 Veliki problem Krdo divljih svinja tumara ulicama istarskih gradova: Pokušalo ih se otjerati na razne načine, ali to nije upalilo

Što ako sretnete divlju svinju?

U urbanom području Grada Zagreba, objašnjava se na stranicama Grada, divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Građanima se preporučuje da ako zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ako su s kućnim ljubimcima da ih stave na povodac i da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba može se dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/2008-354 ili 091/6045-506, e-mail: info@dumovec.hr ili zastita.divljaci@zoo.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene