Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Strukovne škole pokreću svijet"

Najbolji učenici strukovnih i obrtničkih škola na jednom mjestu: "Ne želim ići van, sviđa mi se ovdje"

Aktualno Galerija Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 1 Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 2 Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 3 Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 4 Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mladi se vraćaju strukovnim zanimanjima, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Među poželjnom radnom snagom je i više do 400 učenika strukovnih i obrtničkih zanimanja iz cijele Hrvatske danas im je u Zagrebu počelo državno natjecanje. Najveće je to takvo natjecanju u ovom dijelu Europe. Učenici pokazuju što znaju i mogu, a stigli su i poslodavci u lov na radnike.

Znanje i vještine na jednom mjestu. Najbolji učenici natječu se u 46 disciplina. Osim za osvajanje medalja, prilika je to i za poslodavce.

"Ako nemaš volju i želju za tim poslom nećeš doći do natjecanja, a što se tiče poslodavca to ovisi od njih, kod nekih ćeš naučiti i oni će ti dati da radiš, a kod nekih ćeš pometati pod" rekao je Borna Dubić iz Srednje strukovne škole Samobor.

Sve je više onih koji kvalitetnu radnu snagu pronalaze baš na onakvim mjestima.

"Zanat se vraća, ja bi rekao strukovne škole su te koje pokreću svijet, sve drugo služi komforu, brzini i učinkovitosti, a da bi se svijet zakoturao, potrebne su strukovne škole i ovakvi zanati", poručio je Marko Tomac iz tvrtke Tokić.

Pročitajte i ovo Radnici nezadovoljni uvjetima, ilustracija - 5 PROMJENE NA TRŽIŠTU RADA Poslodavac će uskoro plesati kako zaposlenik svira? "Život nije ostao isti, ne mogu ni plaće"

Svjesni su odreda toga i mladi. Od rada rukama može se živjeti, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Vanja Margetić.

"Ne želim ići van, sviđa mi se ovdje. Rodica mi je frizerka, s njom sam išla na edukacije razne, htjela sam to upisati" istaknula je Mare Bazina iz Obrtničke škole Dubrovnik.

Spojiti poslodavce i školstvo ključ je uspjeha obrtničkih zanimanja, ističu naši sugovornici.

"Obrazujemo učenike za kozmetičara, frizera, pedikera, fotografa, ta strukovna zanimanja su popularna. Međutim, nije takva situacija u ostalim strukovnim zanimanjima" istaknula je Darinka Štampar Šmagud iz Obrtničke škole za osobne usluge.

"Mi nemamo interesa za zidara, za soboslikara, nemamo interesa za tesare, za keramičare, nažalost", dodao je mentor u osnovnoj školi Igor Cikuša.

Popularna zanimanja su svakako ona ugostiteljska. Sezona kuca na vrata, traži se konobar više.

Pročitajte i ovo PR A1 HRVATSKA Počele su prijave za novu generaciju A1 Start programa profesionalnog razvoja

"To su zanimanja koja bi trebala biti u fokusu, jer to su zanimanja koja bez daljnjeg obrazovanja i bez fakulteta zapravo ima puno posla i jako puno radnika se traži", rekla je Rafaela Kofranek iz Ugostiteljske škole Osijek.

Traže ih kompanije, bez obzira na stečeno obrazovanje.

Ove mlade ljude i gledamo kao naše potencijalne zaposlenike, a zanimljive su nam praktički sve struke. Elektrotehnika, strojarstvo, kemija, ekologija, a po novom su nam zanimljivi i slastičari i kuhari, zaključila je iz ljudskih resursa Ine Renata Valentinčić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene