Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

obljetnica osnutka "udarne" brigade

U Splitu prezentirana moćna artiljerija Hrvatske vojske: "Žao mi je što to nismo 90-ih imali, rat ne bi bio tako strašan"

Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Veteran 4. gardijske brigade Miljenko Modrić (Foto: Dnevnik.hr) Veteran 4. gardijske brigade Miljenko Modrić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/7 >>
Svi koji su u subotu prošetali središtem Splita mogli su vidjeti dio najboljeg naoružanja kojim raspolaže Hrvatska vojska. Iz Splita se javio i reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič te objasnio u čemu je posebnost moćne vojne artiljerije.

Povod za prezentaciju ovog naoružanja 28. je obljetnica osnutka udarne hrvatske postrojbe 4. gardijske brigade. Tisuće ljudi htjeli su sjesti u tenkove i doživjeti kako to izgleda iz oka vojnika. Nasred rive parkiran je tako i moćni vojni helikopter Kiowa.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Jedan od svjedoka osnivanja ove brigade je i Miljenko Modrić, veteranom 4. gardijske brigade. 

"Kad se sjetim samih početaka, nismo imali ni osnovnu odjeću vojnu, a danas vidimo najsuvremeniju tehniku - od helikoptera i transportera do topništva. Mogu samo reći da mi je žao što mi sve to nismo imali, rat tada sigurno ne bi bio tako strašan i završio bi bez puno posljedica", rekao je Modrić. 

Ovu je brigadu Gojko Šušak svojevremeno nazvao "Udarnom" brigadom - i to zato što gdje je ta brigada udarila, neprijatelj je bio odmah razbijen, objašnjava veteran Miljenko. Dodaje kako se u ovoj brigadi posebna pažnja pridaje obuci koja mora biti - naprosto savršena.

"Iz tih vremena se najviše sjećam prijateljstva, ljubavi prema domovini i velikog zajedništva, jer bez tog zajedništva ne bismo polučili uspjeh koji smo polučili i rat ne bi završio u korist Republike Hrvatske", govori Miljenko. 

U 4. gardijskoj brigadi bilo je 195 poginulih, a još 4 osobe se vode kao  nestale, dok je bilo i preko 2000 ranjenih. 

"Narod prepoznaje da je vojska uz narod i da je Hrvatska vojska pobjednička vojska koja je u svakom trenutku spremna pomoći svojem narodu", zaključio je Miljenko objasnivši ovim riječima od kuda toliko velik interes javnosti za ovu manifestaciju. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene