Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeko potrebna pomoć

Dobra vijest za tri skupine hrvatskih građana: Stiže važan zakon koji bi im mogao uvelike promijeniti život

Aktualno Galerija Dizalo - 1 Dizalo - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dizalo - 2 Dizalo - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dizalo - 3 Dizalo - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Dizalo - 4 Dizalo - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Stanari zgrada bez dizala pažljivo prate što će biti s inicijativom Kluba zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika oko subvencioniranja dizala. Predložili su i zakon koji je u proceduri, a cilj im je da bude usvojen do travnja iduće godine. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Umirovljenica Snježana Koštek živi na 4. katu u zgradi bez dizala. "Nastojim ne ići dolje. Kad se nakrcam stvarima, dio ostavim dolje, dio donesem, odmorim se pa idem ponovno. Na moje godine to baš i nije neki fitnes."

To bi se uskoro moglo promijeniti jer stiže Zakon o ugradnji dizala. On bi omogućio da u višestambenim zgradama koje imaju tri i više katova država subvencionira ugradnju. Prosječna cijena ugradnje je 60.000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Strašna nesreća u zgradi Skupštine: Lift otkinuo glavu radniku koji ga je popravljao

"Taj iznos bi bio 40 posto od strane države, a tu bi se mogle uključiti jedinice lokalne samouprave, posebno veliki gradovi u kojima i ima najviše takvih zgrada", smatra Predrag Štromar.

Ostatak bi pokrili predstavnici suvlasnika sami iz svojih pričuva.

Pročitajte i ovo Valentino Čolak - 4 Ispriječila se birokracija Herojski čin petorice mještana otkrio potresnu Valentinovu priču: "Očuh me izvadi iz kolica, uzme u naručje i nosi... Bude mi teško"

"Trenutno ima 16.000 ulaza koji nemaju lift i gdje ga treba napraviti. Očekujem svakako da će se 200 do 300 liftova ugrađivati godišnje kada donesemo taj Zakon", dodaje Štromar.

Kvaliteta života povećala bi se tako starijima, osobama s invaliditetom, ali i roditeljima s djecom.

Pročitajte i ovo Ilustracija "stići će ih karma" Užasna nesreća u popularnom odmaralištu: Petero mladih poginulo u padu dizala

Ugradnju dizala sredstvima iz europskih fondova predlagala je europarlamentarka Biljana Borzan, no Vlada je uklopila ugradnju zajedno s energetskom obnovom. 

"Tu vidim kao izazov kako će se gradove natjerati da sudjeluju u ovakvom projektu. Iskreno se nadam da će odaziv biti dobar", rekla je Borzan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od Nove godine Novi zakon o humanitarnoj pomoći: Pojačavaju se kontrole, a kazne idu iznad 6000 eura

Neki gradovi već su u proračunu predvidjeli tu stavku ako bi država uskočila svojim dijelom, a građani svojim.

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i obnove poručuje da priprema Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, kojim bi se propisala mogućnost izrade programa ugradnje dizala. On bi, među ostalim, uključivao i sveobuhvatni pregled i broj zgrada, udio stanara po katnosti, postotak sufinanciranja i rokove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prava gube 1. siječnja Država ovisnima o tuđoj pomoći oduzima asistente: Roditelji njegovatelji žale se Ustavnom sudu

Pročitajte i ovo Vlada RH, ilustracija - 3 suzbijanje nasilja u obitelji Vlada u Sabor poslala izmjene i dopune Obiteljskog zakona

Uz to, s dizalom se povećava vrijednost nekretnine, a pomoglo bi se i hitnim službama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene