Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važne informacije

Detaljne upute: Što činiti prije, za vrijeme i nakon potresa

Nakon što je razoran potres pogodio središnju Hrvatsku, objavljene su upute građanima što činiti nakon potresa.

Ljudima koji žive na području koji je teže pogođen potresom, poput Petrinje, Gline i Siska, poručeno je da ne ulaze u zgrade. Čak i ako vam se čini da zgrada izvana izgleda sigurno, unutarnja oštećenja mogu biti značajna.

Stožer civilne zaštite upozorio je građane da izađu na otvoreno, ali da se ne koriste osobnim vozilima kako bi ceste bile slobodne za prolaz hitni službi.

U HEP-u su rekli da je potres izazvao prekid električne energije, ali da su ekipe izašle na teren kako bi riješile problem.

Ako osjetite miris plina ili vam se urušio dimnjak, obavezno zatvorite plin na glavnom ventilu te o tome obavijestite gradsku plinare na brojeve 0800 400 400, 01/ 6437 755, 01/6302 382, 01/6437 741.

Što učiniti tijekom potresa?

Tijekom potresa pronađite sigurna mjesta u svakoj sobi, stol ili nosivi zid, koji će vam služiti kao zaklon. S članovima obitelji odredite i mjesta za sastajanje nakon potresa.

Tijekom potresa se minimalno krećite i nemojte panično istrčavati na otvoreni prostor. Pokušajte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. 

Ako vas potres zatekne u zatvorenom prostoru, sakrijte se pod čvrsti stol, klupu ili nosivi zid. Ako stola nema u blizini, zaštitite glavu rukama te se prislonite uz kut nosivog zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti, kao što su rasvjetna tijela ili police.  

Ako ste u krevetu, zaštitite glavu jastukom. Ako ste na zatvorenom, nakon što se podrhtavanje smiri: izađite van. Nipošto se ne koristite dizalom. 

Ako ste na otvorenom, udaljite se od zgrada, stupova i drveća. Ako ste u vozilu, izbjegavajte zaustavljanje blizu zgrada, nadvožnjaka, stupova i drveća.

Nakon potresa ostanite na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ponesite dokumente, novac, lijekove, tople odjevne predmete, pokrivače, prvu pomoć, vodu i hranu.

Ako ste pod ruševinama, ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum. Preko usta stavite maramu ili dio odjeće. Ostanite smireni i lagano udarajte po cijevima tako da vas spasioci mogu pronaći. Upotrijebite zviždaljku ako imate. 

Pročitajte i ovo Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 3 Jutros treslo 5.0 po Richteru Tlo i dalje podrhtava, u večernjim satima zabilježen još jedan potres. Stručnjak o Petrinji: "Očekujemo da će biti oštećeno 500 do 1000 zgrada"

Pročitajte i ovo Milanović i Plenković u Sisku nakon potresa "očekujem već sutra par milijuna" Milanović i Plenković u Petrinji: "Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo"

Ne vičite jer postoji opasnost da udahnete opasne količine prašine. Nakon potresa, budite spremni na ponovna podrhtavanja. Naknadni potresi mogu dodatno oštetiti već oštećene zgrade. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene