Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazovna vremena

Što će raditi epidemiolozi nakon proglašenja kraja epidemije? "Vraćamo se na stari ritam, našim starim zaraznim bolestima"

Aktualno Galerija Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Andrea Šuran i Katarina Jusić Mezga Andrea Šuran i Katarina Jusić Mezga Foto: DNEVNIK.hr Andrea Šuran, epidemiologinja Andrea Šuran, epidemiologinja Foto: DNEVNIK.hr Kraj pademije koronavirusa - 1 Kraj pademije koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kraj pademije koronavirusa - 2 Galerija 1/6 >>
Vlada je proglasila kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Covid 19 i dalje ostaje prisutan u populaciji i to kao endemski virus. Maske više neće biti obvezne, već će od sada biti preporuka.

Novinarka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić u Rijeci je razgovarala s epidemiologinjom Andreom Šuran iz nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Svi se još dobro sjećamo dana početka pandemije, pratilo se iz dana u dan sve vezano uz novi virus, s epidemiolozima smo bili svakodnevno u kontaktu, a posebno je izazovno bilo ovdje u primorsko goranskoj županiji uz zatvaranje granica i turiste.

Pročitajte i ovo Vili Beroš i Krunoslav Capak Korona baj-baj VIDEO Otkriveno tko će ipak morati u izolaciju, Capak priznao: "Cjepivo je bilo razočaranje"

Epidemiologinja Andrea Šuran kaže kako je u to vrijeme sve bilo izazovno. "Najviše se izazov odnosio na rad s ljudima, objašnjavanje i komunikacija, koordinacija sa svim službama koje sudjelovale, preporuke koje se iz tjedna u tjedan mijenjanju, izolacije, samoizolacije, cijeli proces je bio izazovan", prisjetila se.

Što se cijepljenja tiče, Šuran kaže kako se cijeli i dalje, ali je interes jako pao. "Cijepimo i dalje, svakodnevno smo dostupni, no interes je jako opao. 5 do 10 ljudi tjedno dođe na cijepljenje i to sam puno rekla. Interes je uistinu manji i mi ćemo se dalje prema preporukama orijentirati", kaže.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Kako će u epidemiološkim službama sada izgledati rad u praksi, rad bez pandemijskih uvjeta, Šuran kaže kako se vraćaju na staro. "Kroz cijelo vrijeme smo mi obrađivali i ostale bolesti i sada ćemo se vratiti na onaj stari način, vraćamo se na stari ritam i nadamo se da ćemo se dalje baviti našim starim zaraznim bolestima kako je to bilo i prije", rekla je Andrea Šuran.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene