Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rupa u zakonu

Oni imaju plan B za neradne nedjelje: "U osmom je mjesecu najveći promet", "Puno nam znači svaki dan"

Aktualno Galerija Neradna nedjelja Neradna nedjelja Foto: Dnevnik Nove TV Proizvodi hrvatskih obrtnika Proizvodi hrvatskih obrtnika Foto: Dnevnik Nove TV Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Dnevnik Nove TV Neradne nedjelje Neradne nedjelje Foto: Dnevnik Nove TV +3 Hrvatski obrtnici i njihovi proizvodi - 4 Galerija 1/8 >>
Neradne nedjelje i blagdani zagorčali su život trgovcima, a posebno onima na Jadranu, koji rade isključivo tijekom sezone. Takvoj odluci doskočili su sajmovima, a više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Turisti će na praznik Velike Gospe s Hvara ipak uspjeti ponijeti pokoji suvenir. "Bilo bi tužno da smo došli kupovati ovamo, na odmoru smo, i da je sve to slučajno u nedjelju, a ne možemo kupiti nakit. Da, bilo bi tužno", rekla je Jana iz Belgije. Novac će možda ostaviti baš na štandu jedne od gospođa koje cijelo ljeto provode na hvarskoj rivi.

"Ajde da je peti ili deveti mjesec, ali mjesec dana osmog mjeseca najveći je promet", govori prodavačica na štandu Suzana. Njezina kolegica Marie Luise smatra da su "jako glupi" zakoni, dok se Kosana pita kako će preživjeti zimu, jer "puno znači svaki dan u sezoni".

Pročitajte i ovo Vera Čudina Autorica i proročica Poznata hrvatska vidovnjakinja Vera Čudina preminula nakon kratke i teške bolesti

Rupu u zakonu našao je gradonačelnik Hvara Rikardo Novak. Blagdan Velike Gospe, koji bi inače trebao biti neradan, proglasio je sajmenim danom. "Teško je tumačiti ovaj zakon, nismo se htjeli zaletjeti, i sve ovo što se radi isto se radi na vlastitu dogovornost. Što nam je zakon dopustio, to smo proglasili, u ljetnim sezonama to bi u turističkim mjestima poput Hvara trebalo biti omogućeno, mi cijelu zimu ne radimo", objašnjava Novak. Na isti potez odlučilo se 30-ak gradova i općina u Hrvatskoj. Među njima i Crikvenica, kojom vlada HDZ.

Pročitajte i ovo Rijeka - 3 2006. godište Policija traga za desetoricom mladića iz Burundija: Nestali su u Rijeci

"Nemamo ništa protiv da proglašavamo po potrebi, neka poduzetnici rade, možda čak ima logike kad je sezona da se to iskoristi. Nije to nikakav bunt protiv odluke Vlade da se zabrani rad nedjeljom i blagdanom", poručuje Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice.

No Dubrovnik nije slijedio njihov primjer jer "Grad Dubrovnik je prije 6 godina ukinuo velik broj štandova na javnim površinama grada, čime bi odlukom o proglašenju sajmenog dana broj onih koji mogu raditi bio vrlo limitiran", objašnjava Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika

Štandovi neće raditi ni u Zadru, a Split je otišao korak dalje, pa je, uz Veliku Gospu, sajamskim danima proglasio baš sve nedjelje u kolovozu i rujnu. "Oni su usred sezone donijeli takav zakon, uopće nemajući u vidu da se kod nas nalazi gomila stranaca i gostiju kojima su sve te stvari potrebne, uopće ne ulazeći u to da su to sve stvari potrebne našim građanima", govori Igor Skoko, gradski vijećnik u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što im je u ručak stavila "Dva puta sam bio na samrti": Bivši suprug žene koja je navodno otrovala njegove roditelje otkrio bizarne detalje zajedničkog života

Takve poteze pozdravljaju iz Obrtničke komore, ali njihov predsjednik Dalibor Kratohvil upozorava: "Ja pozivam naše kolege i kolegice da budu oprezni kad netko donese odluke da je sajam u nedjelju, da to mogu održati samo putem klupa i štandova." Pitanje je hoće li i za njih biti pravnih reperkusija, a Bruno Samardžić iz Udruge Glas Poduzetnika kaže da "što se tiče pravnih posljedica, one su manji problem od ekonomskih koje muče naše građane, zaposlenike, male i srednje poduzetnike."

Sve skupa iznenadilo je premijera. "Ta nekakva sada naknadna pamet da smo napravili što se tiče ovih koji proglašavaju sajamske dane, mogu. Na mnogim je mjestima Velika Gospa fešta pa onda možemo reći i da je sajamski dan. Ali s druge strane čuditi se gdje Njemačka, Austrija i mnoge druge zemlje godinama imaju neradne nedjelje, ne rade praznicima, ne vidim u čemu je problem", rekao je premijer. 

Sajamski dani ipak ne vrijede za male trgovine ni velike trgovačke centre, koji plan B još uvijek nemaju.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene