Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće evakuirane

Turistički raj pretvorio se u noćnu moru: Poginulo najmanje 36 osoba - "Nije se vidjela nijedna zgrada, nestale su, kao da je eksplodirala bomba"

Aktualno Galerija Požari na Havajima - 1 Požari na Havajima - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Požari na Havajima - 2 Požari na Havajima - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Požari na Havajima - 3 Požari na Havajima - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Požari na Havajima - 4 Požari na Havajima - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +3 Požari na Havajima - 1 Galerija 1/8 >>
Tropski raj postao je pakao. Vatrena stihija dijelove Havaja pretvorila je u prah i pepeo. Dok vatrogasci i spasilački timovi neumorno rade, turisti panično bježe pred katastrofom povijesnih razmjera. Iako je na Havajima tek rano jutro, malotko je prospavao noć.

Strašan požar progutao je dijelove Havaja. Poginulo je najmanje 36 osoba. 
"Bio sam zadnji koji je sišao s mola, a kad je vatrena oluja došla kroz znamenito stablo banyan i odnijela sve sa sobom, ja sam samo brzo potrčao za njom. Usput sam pomogao svima kojima sam mogao. Moraš kad znaš da možeš", rekao je Dustin Johnson, član posade.

Pročitajte i ovo Aleksandar Sunko, hrvatski veleposlanik u Grčkoj Razgovarao s BBB-ovcima Hrvatski veleposlanik nakon posjeta pritvorenim navijačima: "Imaju ozbiljnih primjedbi"

Šumski požari, potaknuti jakim vjetrovima, uništili su veći dio ljetovališta Lahaina na havajskom otoku Maui. Popularna turistička destinacija iz zraka izgleda kao ratna zona.

"Živim ovdje 18 godina i upravo smo imali najgoru katastrofu koju sam ikada vidio. Cijela Lahaina je izgorjela do temelja i ovo je kao apokalipsa", poručio je Mason Jarvi, stanovnik.

U panici pred dimom i vatrom neki su bježali u ocean. Evakuirano je više od 11 tisuća ljudi. Spašavala se samo živa glava.

"Nema ništa osim dima, pepela. Došli smo s odjećom koju smo imali, psom i dvoje djece. I evo nas", izjavio je Jamie Brown, evakuirani stanovnik. Više četvrti je spaljeno do temelja. Stradalo je gotovo 300 zgrada, brojni automobili, znamenitosti, među kojima i 150 godina staro drvo banyan.

Turistima umjesto odmora - noćna mora. "Ceste su bile zatvorene, promet je bio užasan kad smo izlazili ujutro. Zastrašujuće je vidjeti velik šumski požar koji samo dolazi prema vama", istaknula je Kaylee Douglass.

Pročitajte i ovo Vodeni val u Slavoniji - 4 Drava i dalje prijeti Posljedice poplava: "Imam četvero djece, uplašeni su, kod bake su. Nismo spavali tri dana i tri noći"

Vatra je odsjekla većinu prometnica. Zračna luka ostaje otvorena. Tisuće turista pokušavaju pobjeći iz tropskog raja. Aviokompanije povećale su mogućnost odlaska s otoka dovođenjem većih zrakoplova. Uzrok katastrofe povijesnih razmjera tek se utvrđuje.

Predsjednik SAD-a Joe Biden poručio je da će savezna vlada osigurati sredstva za pomoć u spašavanju i oporavku.

"Radimo što je brže moguće na suzbijanju ovih požara i evakuaciji stanovnika i turista. U međuvremenu, naše molitve su s ljudima Havaja, ali ne samo naše molitve. Sva imovina koju imamo bit će im dostupna", poručio je američki predsjednik.

Tisuće turista i stanovnika evakuirane su u improvizirana skloništa, a dio turista pokušava naći izlaz iz nekadašnjeg tropskog raja.

"Bilo je grozno. Sve što smo mogli vidjeti bio je dim na nebu", rekao je Brian. "Mislim, bilo je zastrašujuće vidjeti to, voziti se, nije se vidjela nijedna zgrada, nestale su, kao da je eksplodirala bomba", prisjetila se Ciara.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene