Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVA VLADE

Kampanja pogonjena inflacijom! Sindikati o povećanju minimalca: "Tražili smo više, s ovim nećemo dostići iznos od 50 posto prosječne plaće"

Aktualno Galerija Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Foto: Ranko Suvar / CROPIX Andrej Plenković - 2 Andrej Plenković - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Andrej Plenković - 3 Andrej Plenković - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Dnevnik Nove TV +0 Andrej Plenković - 1 Galerija 1/5 >>
Premijer Andrej Plenković očekuje nastavak trenda smanjenja inflacije, a najavljuje i veće plaće te veći minimalac. Istodobno, šef SDP-a Grbin smatra kako za konkretne poteze, poput poreza na ekstraprofit, Vlada nema snage.

U dobrom okruženju i još boljem raspoloženju. Andreju Plenkoviću čaša je napola puna, barem kada je riječ o svim potezima njegove vlade. Tako tumači i posljednje podatke o usporavanju inflacije.

"Poteze koje vučemo, vučemo u pravom smjeru, a ja očekujem da se taj trend i dalje nastavi smanjivati jer je to jedino primjereno i dobro. S druge strane, snažno nastavljamo s gospodarskim rastom", pohvalio se.

No upravo zbog rasta i inflacije, u državni se proračun slijevaju ogromne količine novca, što sindikati - s kojima se ide u novu rundu pregovora - jako dobro znaju.

"Ti pregovori su lani bili gotovi u mjesec dana, naša Vlada ne oteže sa odlukama koje idu na dobrobit građana, vjerujem da ćemo naći rješenje koje je fiskalno održivo i dobro za građane", obećao je premijer.

Pročitajte i ovo Zaustavljeni autobus iz BiH - 3 Bilo je jasno na prvi pogled FOTO Njemačka policija iz prometa isključila autobus iz BiH: "Ovo je tempirana bomba"

Oko 150 kilometara sjevernije šef oporbe u sličnom sajamskom okruženju. Pozdravlja usporavanje inflacije, ali ističe i kako Hrvatska tu loše stoji u odnosu na ostatak eurozone: višu stopu inflacije ima jedino još Slovačka.

"Što pokazuje da način na koji smo pristupili borbi protiv nje nije uspješan. Da, neke mjere Vlade su dobre, kao što je ona koja se odnosi na cijene energenata, ali nedovoljno se bavi onima koji inflaciju generiraju i nema snage uvesti porez na ekstraprofit prije svega trgovcima i bankama", istaknuo je SDP-ov Peđa Grbin.

A osim inflacije, na Vladinu repertoaru će se uskoro naći i podizanje minimalne plaće. Najavu da bi mogla rasti za 15-ak posto sindikati pozdravljaju, iako ni to nije dovoljno.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Nakon očevida Policija objavila detalje teške nesreće u kojoj je jutros stradao vozač: Preminuo je na licu mjesta

"Sindikati su naravno tražili i više, naš je cilj da taj iznos bude barem 50 posto prosječne plaće. Mi zapravo s ovih 15 posto to nećemo u idućoj godini doseći, ponovo će se za tim ciljem kaskati no ovo je ipak značajno povećanje i to je za pozdraviti", rekao je Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata znanosti. 

Za razliku od prijašnjih godina, kada su bili protiv ovakvih najava, zbog sve manje radne snage sada ovakve vijesti pozdravljaju i poslodavci.

HUP je predložio povećanje iznosa minimalne plaće za stopu prosječne inflacije što je upravo 8 posto. Samo industrijski sektori koji su izrazito nisko profitabilni, nisu u stanju podići plaću iznad minimalne (tekstil, koža, guma), i njih bi značajnije dizanje minimalne plaće gurnulo na rub opstanka.

Dogovor će se očito lako postići, što će vladajućima biti još jedan zgodan adut u predizbornoj kampanji, koja već debelo - traje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene