Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trend inflacije

Plenković naveo zbog čega je sve njegova Vlada uspješna: "U našem mandatu je prosječna plaća rasla više od 50 posto"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Tom Dubravec/Cropix
Premijer Andrej Plenković u subotu je u Gospiću istaknuo da usporavanje inflacije i turistički prihodi, kao i snažan gospodarski rast, pokazuju da Vlada vuče poteze u pravom smjeru te očekuje da će se trend smanjivanja inflacije nastaviti.

"Mjere koje smo poduzeli i razgovor s ključnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca rezultirali su usporavanjem inflacije na mjesečnoj razini sa 7,8 u kolovozu na 6,6 u rujnu, što je prva procjena Državnog zavoda za statistiku", izjavio je premijer Andrej Plenković te poručio kako to pokazuje da Vlada vuče poteze u pravom smjeru i da očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati.

Istaknuo je i kako Hrvatska nastavlja sa snažnim gospodarskim rastom te se referirao na današnju objavu rezultata turističke sezone za prvih šest mjeseci koji su puno bolji nego prethodne godine.

"Ove ćemo godine biti na razini turističkih dolazaka iz 2019., no s puno većim prihodima nego te godine, što je dobro za rast BDP-a", rekao je Plenković novinarima u Gospiću gdje je prisustvovao potpisivanju programa gospodarske i društvene revitalizacije Like.

Komentirao je i pregovore sa sindikatima te rekao da će se razgovori ministara s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi nastaviti idućih nekoliko tjedana, te je siguran da će se u njima naći rješenje koje je i fiskalno održivo i dobro za građane. Osim toga, Vlada priprema uskoro poslati u Sabor u drugo čitanje prijedlog zakona o plaćama državnih i javnih službenika.

Premijer je ovu priliku iskoristio da podsjeti kako je njegova vlada kroz dva mandata podigla osnovicu plaća za 33 posto, a prihodi su povećani i kroz dodatke, granske kolektivne ugovore i koeficijente.

"U našem je mandatu prosječna plaća rasla više od 50 posto, medijalna 45 posto, a minimalna 70 posto", naglasio je Plenković.

Pročitajte i ovo Strava u Kloštaru - 2 Ušao u automobil kuharice Ovaj muškarac je prišao umirovljeniku nakon aktivacije bombe u Kloštar Ivaniću: "Jesam li stavio život na kocku? Ponovio bih"

O izmjenama Kaznenog zakona

Rekao je i da je razgovarao s grčkim premijerom o zatvorenim Dinamovim navijačima. "On mi je ponovio da je jedno izvršna vlast, a drugo državno odvjetništvo, policija. Međutim, dali smo im jasno do znanja da očekujemo da predugi boravak ondje tolikog broja ljudi nije svrhovit", naveo je.

Dotaknuo se i izmjene Kaznenog zakona koji su u HND-u nazvali udarom na medije te ponovio da je 2to totalno izvrgavanje činjenica".

"To nema veze s utjecajem na slobodu medija, novinara nema u tom članku", rekao je Plenković te dodao da je cilj usklađivanje sa standardom 30 članica Vijeća Europe.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Na prvu godišnjicu VIDEO Putin se obratio videoporukom: "To je povijesni i sudbonosni događaj"

Cilj je, kaže, da nejavni dio kaznenog postupka ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i prava okrivljenika.

"Meni je smiješno da su protiv toga oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije kako bi kreirali nešto u javnom prostoru što se poslije pokaže neistinitim", rekao je Plenković. Naveo je primjer bivšeg ministra Polančeca za kojega je rekao da je prošao medijski linč da bi na kraju bio oslobođen.

Ponovio je da je to europski standard i da nema nikakve veze s pojavom inicijala AP u nekim predmetima.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene