Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bablje ljeto

Temperature su iznad prosjeka, a hoće li se tako nastaviti otkriva meteorolog Darijo Brzoja

I dalje su tu dani babljeg ljeta. Prema novim izračunima za iduća četiri tjedna, vrlo je izgledno iznadprosječno toplo vrijeme i u listopadu, pri čemu bi u prva dva tjedna i oborine bilo manje nego je to uobičajeno. Detalje otkriva Darijo Brzoja.

Nastavlja se većinom sunčano i ugodno toplo vrijeme. Potpuno neprimjereno kraju rujna, i skroz nam se sviđa. Bablje ljeto možemo zahvaliti prostranoj anticiklonalni koja zauzima veliki dio Europe i Sredozemlja, a čije središte će sutra i prekosutra biti baš nad našim područjem. Atmosfera će pri tom biti stabilna, suha, a zrak u prizemnom sloju topao. Evo kakvo nas vrijeme čeka prvog dana listopada.

Prevladavat će sunčano. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla, uglavnom kratkotrajna uz rijeke i po kotlinama. Vjetar na kopnu većinom slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena, a podno Velebita ponegdje i jaka bura. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 10 do 14, u gorju malo niža, a na moru najčešće između 17 i 22 stupnja.

I tijekom dana prevladavat će sunčano, no bit će malo manje toplo nego danas, ali toplo. Najviša dnevna temperatura očekuje se između 21 i 23 stupnja.

U Slavoniji i Baranji ipak toplije, do 25. Isto većinom sunčano, a puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar.

Sunčano vrijeme očekuje i gorske krajeve i sjeverni Jadran. Na moru će puhati uglavnom umjerena, podno Velebita mjestimice jedino moguće i jaka bura. U gorju temperatura 20ak do 23, a na sjevernom Jadranu najčešće između 26 i 28 stupnjeva.

I u Dalmaciji u nedjelju sunčano, na krajnjem jugu poslijepodne možda uz malo oblaka. Puhat će umjerena bura dok bi se temperatura lokalno mogla približiti i 30 stupnjeva. Češće će biti između 27 i 29.

Temperatura mora je oko 23 stupnja, što je još uvijek sasvim dovoljno za kupanje.

Nakon malo manje tople nedjelje na kopnu, prva dva dana sljedećeg tjedna ponovno donose neuobičajenu toplinu. U utorak će joj doprinijeti topao jugozapadnjak. Bit će većinom sunčano, ujutro ponegdje s maglom, a nakon jugozapadnog vjetra u utorak, već u srijedu okrenut će na sjeverac s kojim će osvježiti. Pri tom će na kopnu biti i nešto naoblake, a moguće i malo kiše, čini se prolazno.

Na Jadranu će se zadržati sunčano i vrlo toplo. Neće biti osobito vjetrovito, uz tek uobičajenu dnevnu cirkulaciju, i to sve do utorka kad će zapuhati jugo. No vrlo brzo, u srijedu već, okrenut će na buru.

Druga polovica tjedna, za sad isto izgleda dosta dobro, poglavito na Jadranu gdje će se najvjerojatnije zadržati i sunčano i vrlo toplo, dok bi u kopnenim krajevima sredinom tjedna na dan ili dva moglo osvježiti, prolazno, u srijedu mjestimice i uz kap kiše. A onda opet sunčano. Naravno, za precizniju prognozu za sljedeći vikend pričekat ćemo, tu smo svaki dan, kao i uvijek, s najnovijim informacijama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene