Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvodnevni posjet

Leko i Ljubić o otvorenim, ali nespornim pitanjima Hrvatske i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i njegov bosanskohercegovački kolega po dužnosti Božo Ljubić dogovorili su u Zagrebu osnutak radnih tijela za rješavanje niza otvorenih, ali nespornih pitanja, između dviju susjednih zemalja.

Članovi kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Ljubić te prvi i drugi zamjenik Denis Bećirević i Milorad Živković počeli su  dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj gdje ih treba primiti predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Imamo jako puno neriješenih, ali nespornih pitanja' i dogovorili smo se da ćemo ih i rješavati od lakših prema težima, rekao je Leko u izjavi nakon sastanka.  Skorašnjim ulaskom u Europsku uniju Hrvatska izlazi iz CEFTA-e i gubi dio tržišta te je sada važno pitanje zadržati postojeću razinu vanjskotrgovinskih odnosa, rekao je Ljubić.

To se ponajprije tiče izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda i zato je 'važno zajedničkim naporima uspostaviti dva granična prijelaza' dogovorena u tu svrhu, rekao je Ljubić.

>>
Šarović: BiH i Hrvatska ne vode mliječni rat

Osim izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda druga su važna pitanja izvoz preko luke Ploče za BiH i prolaz kroz područje Neuma što je pak izuzetno važno za Hrvatsku i EU, zatim izgradnja autoputa koridora Vc te izgradnja dva mosta na rijeci Savi.

Današnji sastanak bio je prigoda za dogovor o osnutku tijela koja će pomoći lakšem i bržem rješavanju otvorenih pitanja i 'dogovorili smo se da suradnja bude na razini radnih tijela i nadam se da će se neka od njih sastati do ulaska RH u EU', rekao je Leko.

Zajednički strateški cilj RH i BiH je stabilizacija čitave regije, kazao je Ljubić te objasnio kako nije tajna da je BiH suočena s nizom unatrnjih problema baštinjenih od Daytonskog mirovnog sporazuma kojemu je i Hrvatska potpisnica.

'U tom je kontekstu interes RH, pa i posebna odgovornost da pomogne procesima kao zemlja koja je potpisnica Daytona i činjenice da u BiH živi hrvatski narod. Tu Hrvatska ima posebnu ulogu, ali i poseban interes da se BiH izgrađuje kao funkcionalna i stabilna država', drži Ljubić, koji je izrazio želju da RH koja 1. srpnja ulazi u EU postane BiH 'neformalni mentor i zagovornik BiH u EU i u procesima eurointegracija'.

Leko je primio poziv kolega da službeno posjeti BiH, što će učiniti sa zadovoljstvom, ali nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dakle nakon 1. srpnja.

Na sastanku je bosankohercegovačka strana potaknula i zamisao bratimljenja i partnerstva susjednih županija RH i BiH.(Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene