Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključio se Državni inspektorat

Novi problemi u sisačkoj bolnici: "Nanijeli su mi ogromnu bol i jako puno suza"

Matej Kovačević
Matej Kovačević Foto: DNEVNIK.hr
Matej Kovačević 23-godišnji je zaposlenik Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. Mjesecima traži premještaj na drugo radno mjesto zbog pogoršanja svog zdravstvenog stanja. Iako ima svu potrebnu dokumentaciju, u bolnici ne nailazi na razumijevanje.

"Nanijeli su meni i mojoj obitelji ogromnu bol, uz jako puno suza. Želim barem nešto pokušati promijeniti." Tim nam je riječima 23-godišnji Matej Kovačević opisao trenutačnu patnju koju prolazi zbog ignoriranja svog poslodavca.

Kovačević više od dvije godine radi kao portir u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku i mjesecima bezuspješno traži premještaj na drugo radno mjesto zbog pogoršanja svoga zdravstvenog stanja (od rođenja ima cerebralnu paralizu). Završio je Ekonomsku školu u Sisku, smjer Poslovni tajnik.

Imali smo uvid u njegove nalaze specijalista ortopedije te neurologije u kojima je istaknuta potreba za promjenom radnog mjesta. Zbog navedenog problema dopisom se obratio ravnatelju bolnice Tomislavu Dujmenoviću još u listopadu prošle godine. Nikada nije dobio odgovor.

Matej Kovačević Tomislav Dujmenović (Foto: Ronald Gorsic/Cropix)

"OB Sisak uputio me u postupak procjene radne sposobnosti u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, pri čemu je doktorica koja je vještak u predmetu ostala zgrožena činjenicom da su poslali mladu osobu u taj postupak, a ne na medicinu rada koja je nadležna napisati kontraindikacije za rad na određenom radnom mjestu, kao i dati smjernice kakvo je radno mjesto potrebno mladoj osobi s invaliditetom", rekao je Kovačević.

Djelatnici su zgroženi

Nakon toga ga je doktorica, kao vještak, uputila u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gdje je Kovačević prošli četvrtak proveo četiri, a petak šest sati. "I tamo su djelatnici zgroženi zašto me poslodavac uputio tamo", dodaje.

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice Dvije pacijentice u istom krevetu Ravnatelj sisačke bolnice o fotografiji koja je šokirala javnost: "To ni meni nimalo lijepo ne izgleda. Napravit ćemo interni nadzor"

"Iz ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sugerirali su mi da je poslodavac vrlo vjerojatno namjerno poslao u cijeli taj postupak procjene u nadi da će vještak utvrditi gubitak radne sposobnosti kako bi pokrenuli postupak otkazivanja ugovora o radu, što mi je u startu ukazivao i moj odvjetnik", istaknuo je Kovačević.

S cijelom je situacijom u više navrata upozorio i župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka. Ni on mu nikada nije odgovorio.

Bio je na sastanku s pročelnicom za zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Alenkom Ljubešić, koja mu je, kaže, izrazila žaljenje i zabrinutost što je izložen postupcima poslodavca.

Rekla mu je da je od ravnatelja Dujmenovića zatražila očitovanje, ali da se zbog trenutačne situacije u bolnici (misleći na afere koje tresu bolnicu) ravnatelj nije pismeno očitovao. Zamolila je Kovačevića za strpljenje te izrazila nadu da će se problem ubrzo uspješno riješiti.

Pročitajte i ovo Zaštitar ispred OB Sisak Novi incident Skandalozan potez kontroverznog ravnatelja: Pogledajte kako je naša novinarka istjerana iz kruga bolnice

Na naš upit o tom slučaju, Ljubešić je rekla kako on nije u njihovoj nadležnosti, već da takve stvari rješava bolnica.

Iz bolnice na naše upite nisu odgovorili gotovo dva tjedna. I danas su nam rekli da će poslati odgovor, koji ćemo, kada ga dobijemo, objaviti.

Uključen i Državni inspektorat

Kovačević se obratio i ministru zdravstva Viliju Berošu koji mu je odgovorio da je njegova pritužba proslijeđena na Državni inspektorat. Iz Ministarstva zdravstva tu su informaciju potvrdili i za DNEVNIK.hr.

"Zaprimljen je dopis gospodina te na temelju iznesenih informacija, službe Ministarstva zdravstva postupile su sukladno svom djelokrugu i uputile predmet prema Državnom inspektoratu Republike Hrvatske", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Iz Državnog inspektorata potvrdili su nam da su tijekom prošloga tjedna zaprimili informaciju o tom slučaju.

"Inspekcijski nadzor planiran je i bit će obavljen u skladu s prioritetima plana i programa rada inspekcije rada. Napominjemo kako je poslodavac, u skladu s odredbom Zakona o zaštiti na radu (...) obvezan prilagoditi radne uvjete i organizaciju radnog vremena, radi uklanjanja izloženosti rizicima za sigurnost i zdravlje, ili omogućiti obavljanje drugih odgovarajućih poslova, odnosno rad na drugom mjestu rada, ako prilagodbe nisu tehnički izvedive, odnosno opravdane na mjestu rada ili na poslovima koje su obavljali u vrijeme utvrđenja smanjenja radne sposobnosti", odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Što se treba dogoditi?

"Sve što ja želim je raditi i biti samostalan, ali mi je potrebno adekvatno radno mjesto bez fizičkih napora i omalovažavanja nadređenih. Pitam se što se treba dogoditi da netko konačno odgovara za svoj nerad i ponižavanje zaposlenika, a posebno osoba s invaliditetom", zaključuje Kovačević.

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović nedavno se našao u središtu skandala s pacijenticama smještenima u isti krevet, o čemu je prvi pisao DNEVNIK.hr. Štoviše, nekoliko dana kasnije za Dnevnik Nove TV tvrdio je da su obje dobro, iako je jedna od njih već bila mrtva. Još nije objasnio zašto je to napravio

Dujmenović je zbog tog skandala i prekršajno prijavljen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene