Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beroš šalje inspekciju

Konačno objavljeni rezultati nadzora u sisačkoj bolnici, ali i dalje nema jednog važnog objašnjenja

Dovršen je unutarnji nadzor u Općoj bolnici u Sisku. Zbog šokantnih događaja Ministarstvo zdravstva šalje inspekciju u tu bolnicu.

Dovršen je unutarnji nadzor u sisačkoj bolnici u vezi s fotografijom od 14. travnja na kojoj su dvije starije pacijentice ugurane u isti krevet, a koja je zgrozila javnost i ukazala na katastrofalno stanje i uvjete u sisačkoj bolnici.

Prenosimo priopćenje o rezultatima unutarnjeg nadzora u cijelosti.

"Nastavno na nedavna zbivanja u Općoj bolnici 'dr. Ivo Pedišić' Sisak, koja su uključivala objavljivanje fotografije dviju pacijentica smještenih na istom ležaju te niz izjava koje je dao ravnatelj bolnice mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med., proveden je unutarnji bolnički nadzor.

Komisija koju čini osam članova utvrdila je kako su obje pacijentice, koje su u bolnicu dovezene sanitetskim prijevozom u razmaku od jedne minute u petak, 14. travnja 2023. godine, na isti ležaj stavljene na maksimalno 15 minuta dok nije dovezena još jedna postelja s drugog odjela. Nažalost, jedna od tih pacijentica preminula je od posljedica dugotrajne bolesti dva dana nakon prijema u bolnicu, u nedjelju 16. travnja 2023.

Članovi Komisije za unutarnji nadzor zaključuju kako zbog posljedica potresa i rekonstrukcije zgrada u OB Sisak postoji ozbiljan manjak od ukupno 118 postelja, koji će potrajati do potpune rekonstrukcije bolničkog kompleksa.

Uz to, donesen je zaključak kako smještaj dviju pacijentica u jednu bolničku postelju, od strane osoblja OHBP-a, nije rutinski postupak pri radu, ali je zbog preopterećenosti odjela na dan 14.4.2023. bio kratkotrajno primijenjen radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika te do dovoženja drugog ležaja. Nadalje, dodatno je zaključeno kako postupak kratkotrajnog smještaja pacijentica u istu postelju nikako nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje niti je uvjetovao odgađanje postupaka dijagnostike i liječenja.

U ime svih kolega i medicinskog osoblja Opće bolnice 'dr. Ivo Pedišić' Sisak još se jednom najdublje ispričavam pacijenticama i njihovim obiteljima zbog navedenog incidenta. Jamčim kako će cijeli kolektiv bolnice temeljem nalaza ovog nadzora poduzeti sve potrebne mjere kako bi se prevenirale slične situacije u budućnosti.

Slijedom toga u narednim danima donijet će se serija odluka o unaprjeđenjima sigurnosti i kvalitete skrbi za naše pacijente. Promjene će se odnositi na OHBP, ali i druge dijelove bolnice koji neposredno skrbe za najkompleksnije pacijente", navodi ravnatelj Tomislav Dujmenović.

Međutim, ništa nije kazao o tome kako je u razgovoru za Dnevnik Nove TV nekoliko dana nakon fotografije tvrdio da su obje pacijentice dobro, a jedna je već bila preminula.

"Temeljem zaprimljenog očitovanja i zapisnika o provedenom unutarnjem nadzoru u OB-u Sisak, Ministarstvo zdravstva uputit će zdravstvenu inspekciju u OB Sisak i Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije", potvrdio nam je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Ravnatelj se oglušio na naše upite. Sam je ravnatelj tri dana nakon što je pacijentica preminula - rekao da su obje dobro. Zanimljiv mi je jedan detalj. Kaže da su nadzorom ustanovili da zbog potresa nedostaje 118 bolničkih kreveta. S obzirom na to da je potres bio prije dvije i pol godine, kažu da će stanje potrajati sve dok se rekonstrukcija ne završi", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Liječnicima je stigao dopis ravnatelja u kojem piše da pacijenti ne smiju biti duže od 24 sata na hitnom prijamu, moraju se premjestiti na odjel. Moraju i kontaktirati druge bolnice ako vide da imaju previše pacijenata", dodala je Bolšec Oblak.

"Pokušala sam kontaktirati ravnatelja i župana, ali nisu imali vremena za izjave", zaključila je Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović i pacijentice sisačke bolnice Novi detalji užasa Pacijentica sa šokantne fotografije preminula istog dana, iz bolnice sutradan obavijestili dom, a ravnatelj kasnije tvrdio da je - dobro

Građani Siska i pacijenti bolnice ipak pronalaze i opravdanje za tu situaciju: "Grdo je to za vidjeti, ali opravdavam ako je puno pacijenata i jest da su obje u pidžami kao da su s odjela, ali ne znam, dogodi se to", kaže Branko. Ni Katica ne misli da je to za osudu, a Berislav kaže: "70 posto kapaciteta uništeno je u potresu, pa tri zgrade su sravnjene sa zemljom i zaista nije bilo ništa drugo nego dvoje ljudi utrpati u isti krevet", zaključuje.

Pročitajte i ovo Tomislav Dulibić tko je kriv za ovo? Nakon degutantnog postupka u sisačkoj bolnici javio se državni tajnik: "Imamo dovoljno kreveta i kapaciteta"

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović u Dnevniku Nove TV 19. travnja, govoreći o toj situaciji, rekao je kako je stanje dviju pacijentica s fotografije dobro, da su hospitalizirane te se nada "da će im boravak u bolnici kratko trajati". Kasnije međutim ekskluzivno doznajemo kako je jedna od njih u trenutku davanja izjave već nekoliko dana bila mrtva.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu, ministru Viliju Berošu "nije dobro sjela priča da je ravnatelj rekao da je žena dobro, a već je bila mrtva nekoliko dana". 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene