Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji put pronađen 1941.

Revoltirani građani bore se protiv izgradnje kamenoloma, a mogao bi ih spasiti – izumrli skakavac

Aktualno Galerija Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 6 Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 6 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 5 Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 4 Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 3 Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Provjereno: Građani ne žele još jedan kamenolom - 2 Galerija 1/9 >>
"Lepe ti je Zagorje zelene", a oni bi da tako i ostane. Građana su se pobunili u svom dvorištu ne žele još jedan kamenolom. S njima je pričala reporterka Provjerenog Danka Derifaj te je otkrila da bi ih od izgradnje kamenolom mogao spasiti – skakavac.

Među ljudima koji su došli su na javno izlaganje prijedloga Plana upravljanja područjem ekološke mreže Strahinjčica i Vršni dio Ivanščice našla se i ekipa Provjerenog. Prvo joj je zabranjeno da snima da bi se ipak na kraju popustilo.

Radi se o projektu koji se financira se iz Europskih kohezijskih fondova iz kojih je Hrvatska dobila 25 milijuna eura za razvijanje strateških dokumenata za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.

Pročitajte i ovo Provjereno: Lava Petrušić - 3 Provjereno o borbi sa sustavom Lijek koji život znači: Malene Lava i Sofija ujedinile su Hrvatsku i Srbiju, ali i morale potegnuti do Amerike. Zašto?

Međutim, mještanima koji žive u blizini nije jasno zašto je u Plan upravljanja ekološkom mrežom unesen kamenolom koji još ne postoji.

"Zašto se kamenolom Siljevec navodi kao kamenolom u osnivanju? Još nisu usklađeni prostorni planovi općinske i županijske razine koji se tiču Siljevca. Nisu otklonjene greške u koracima pri izradi općinskog plana, još nije provedena glavna ocjena, nije provedena Studija utjecaja na okoliš, nije izdana koncesija", rekao je Ivica Grokša, predsjednik udruge Naša Ivanščica.

Hoće li ih spasiti – skakavac?

U selu Ivanečka Željeznica živi tristotinjak ljudi. Priroda je ondje prekrasna, ali su oni zbog nje zabrinuti, zbog čega ih je posjetila reporterka Provjerenog Danka Derifaj te je s njima razgovarala o planovima koji se kuju tik iznad njihovog sela.

"Gdje je kamenolom, života nema. Nažalost, sad nam guraju ovo na što smo svi zgroženi", rekla je Ljerka Mudri.

"Ludost koja je neprihvatljiva. Kamenolom – samo to ne", rekao je Ivica Grudiček.

"Ovo što se događa ovdje je luda igra. Ne znam je li to s vrha došlo, je li to politička igra", rekao je Krešimir Valjek.

Pročitajte i ovo Provjereno: Suzana Kvesić - 1 Donosi Provjereno Napraviti zaokret u životu je teško, no one su u tome uspjele: "Nema toga što mi ne možemo, samo treba reći - ja idem, ja želim i to je to"

Revoltirani, prošle godine su se organizirali u ekološku udrugu Naša Ivanščica i odlučili se boriti. Pridružio im se i znanstvenik koji je upravo na lokalitetu predviđenom za kamenolom došao do izvanrednog otkrića – skakavca.

"Malo je reći da je to zanimljivo. Pronašli smo vrstu koja je zadnji put u Hrvatskoj pronađena 1941. godine. Na europskoj karti vrsta smatra se izumrlom u Hrvatskoj, a na čitavom svijetu ugroženom. Mi smo pronašli populaciju, trenutno najveću u svijetu te vrste, koja živi upravo tu na području Ivanščice, na lokalitetu Siljevec", objasnio je Josip Skejo, asistent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Obnova Zagreba - 1 Usporedba s Turskom i Češkom Kaos hrvatskog sustava traje godinama, ljudi na izmaku snaga: "Kad se ova kuća sruši, kamo ćemo? Pod šator? To nema smisla"

Puno ime mu je "transilvanijski monaški skakavac", a stanište bi mu moralo biti zaštićeno, tvrdi znanstvenik koji trenutno radi upravo na njegovoj zaštiti.

"To bi samo po sebi trebao biti argument jer prisustvo rijetke vrste nije zanimljivo samo zbog te vrste. Zanimljivo je stanište: Zašto je vrsta prisutna na jednom tako malom lokalitetu? Po čemu je taj lokalitet specifičan već tisućama godina? To su vjerojatno pleistocenski otoci koji su tu tekli u vrijeme ledenog doba ili bukove šume koje su tu bile nekoliko desetaka tisuća godina", rekao je Skejo.

Mještani će se boriti za skakavca i za prirodu i za ljude, upozoravaju one koji su ideju kamenoloma gurali u tišini.

Više o ovoj priči možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene