Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za nekoliko tisuća eura

Pokušali prokrijumčariti na desetke Turaka i Kineza iz BiH u Hrvatsku: Policija im stala na put

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u nedjelju o nekoliko pokušaja izbjegavanja granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj, a riječ je o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili više državljana Turske i Kine.

MUP je izvjestio o pokušajima izbjegavanja granične kontrole na graničnim prijelazima uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Policija je u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirala teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, također vozač kamiona.

U suradnji s djelatnicima carine policajci su pregledali priključno vozilo te su između postavljenog tereta uočili deset osoba - tri ženske i sedam muških. Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 22 do 55 godina, a kod kojih su pronađene putne isprave.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojem je ranjen policajac - 3 Užas kod Valpova Pokušaj ubojstva: Pijan uletio u DVD, ranio policajca pa nasrnuo na dvije osobe

Temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su vraćeni u BiH, no dva muškarca u dobi od 39 i 35 godina zadržana su zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Utvrđeno je i da su ih vozači kamiona za nekoliko tisuća eura trebali prevesti u Italiju pa je policija podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog prostora.

Vozačima je jučer određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, te su oko 17 sati predani u zatvor u Požegu.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokušali sve zataškati? Policija ga uhitila pa pobjegao kroz prozor bolnice! U tijeku je lov na bjegunca

Slično se dogodilo u petak oko 2 sata na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kada je prilikom ulaska u Hrvatsku teretnim vozilom upravljao 32-godišnji državljanin BiH. Policajci su u pregledu priključnog vozila uočili 12 osoba - tri žene i devet muškaraca, svi su državljani Turske, kod kojih su pronađene putne isprave.

I njima je odbijen ulazak u Hrvatsku, a za jednog je 48-godišnjaka utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na Schengenskom prostoru.

Nad vozačem slijedi kriminalističko istraživanje.

U petak navečer poslije 20 sati, na graničnom prijelazu Svilaj, također je prekontrolirano teretno vozilo 34-godišnjeg vozača iz BiH, a između postavljenog tereta uočeno 15 državljana Turske kod kojih su pronađene putne isprave.

S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uvjete ulaska, temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su im izdana rješenja o odbijanju ulaska.

Kriminalističkim istraživanjem u subotu je utvrđeno da ih je vozač za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti do Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene