Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodijeljene nagrade

Priznanja HND-a Novoj TV: Nagrađeni reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić i snimatelj Marino Grgurev, nagrada za životno djelo dodijeljena Mislavu Bagi

Aktualno Galerija Dobitnici nagrada HND-a Dobitnici nagrada HND-a Foto: DNEVNIK.hr Dobitnici nagrada HND-a Dobitnici nagrada HND-a Foto: Emica Elvedji/Pixsell Marino Grgurev Marino Grgurev Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Majstorović Ivezić i Marino Grgurev Galerija 1/4 >>
Godišnja nagrada Hrvatskog novinarskog društva Novoj TV dodijeljena je u dvije kategorije – reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić osvojila je tako nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo, a snimatelj Marino Grgurev nagradu za snimateljski rad Žarko Kaić. Nagrade za životno djelo Otokar Keršovani ocjenjivački sud je posthumno dodijelio novinarima Nove TV Mislavu Bagi i novinaru Indexa Vladimiru Matijaniću.

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo HND je dodijelio posmrtno Mislavu Bagi, višestruko nagrađivanom novinaru, reporteru, uredniku i političkom komentatoru Nove TV. Mislav Bago bio je sinonim za izbore - gotovo 30 godina sudjelovao je u stvaranju svih izbornih emisija i aktivno pratio sve procese vezane uz izbore - od predsjedničkih, parlamentarnih, lokalnih pa do izbora za Europski parlament. Dobitnik je četiriju HND-ovih nagrada, uključujući i onu za novinara godine. ''Bio je u potpunosti posvećen novinarskoj profesiji 365 dana u godini. Znao je sve tajne hrvatske politike u zadnjih 30 godina. O svakom premijeru, predsjedniku, ministru ili saborskom zastupniku. Uvijek sjajno pripremljen za svaku priču ili intervju'', stoji u obrazloženju nagrade HND-a.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dodijeljena je reporterki Barbari Majstorović Ivezić za serijal priloga o ilegalnom domu za starije u Stupniku. Otkrivši nehumane uvjete u kojima štićenici žive, ali i protuzakonit rad vlasnice doma i njezine pomoćnice, kako bi to dokazala, reporterka je upisala vlastitu majku u isti dom. Dobila je potvrdu da ju je upisala te s tim dokumentom otišla je u Ministarstvo obitelji i socijalne politike.

Pri samoj najavi priče, policija i inspektori izašli su na teren. Istražujući ovu temu, Barbara Majstorović Ivezić saznala je i za ugovor o dosmrtnom uzdržavanju koji je vlasnica potpisala sa štićenicom i upisala se na njezin stan te ga potom prodala svom odvjetniku, što po zakonu nije smjela.

U lipnju prošle godine, vlasnica doma i dvoje djelatnika dobili su tri kaznene prijave i tri optužna prijedloga koje su podigli Ministarstvo socijalne skrbi i DORH, i to za kaznena djela - napuštanje nemoćne osobe, kazneno djelo prevare i kazneno djelo koristoljublja.

''Nagradu nisam očekivala, jer konkurencija je uvijek velika. No, moram priznati da mi je iznimno veselje što sam je dobila jer je to najveće priznanje struke, odnosno kolega koji rade isti posao kao i ja. Ovo nije samo moja nagrada, već i tima snimatelja koji su radili na ovom serijalu priloga o ilegalnom domu za starije, montažera, i naravno, cijele moje redakcije Provjereno.

Hvala uredniku Mati Barišiću i direktorici informativnog programa Kseniji Kardum, koji su prepoznali važnost ove priče i dali joj prostor, stvarno ne znam koliko smo puta otišli na teren i pratili ulaske policije i inspektorata. Trud se isplatio, dom je zatvoren, a podignute su i kaznene prijave protiv vlasnice i dvoje djelatnika'', kazala je Majstorović Ivezić.

Dobitnici nagrada HND-a Dobitnici nagrada HND-a (Foto: Emica Elvedji/Pixsell)

Snimatelj Marino Grgurev dobitnik je nagrade za snimateljski rad Žarko Kaić, za prilog u Provjerenom o majci Nadi i kćeri Dragani Boromisi iz okolice Dvora na Uni. Zajedno s reporterkom Majom Medaković portretirao je život ovih dviju žena koje su živjele na rubu egzistencije u trošnoj kući, zaboravljene od svijeta.

Ono što je nevjerojatno u cijeloj priču, da sugovornice, unatoč teškom životu na Baniji i dalje ostaju posve skromne, ne skidajući smiješak s lica. Sve to, u najsitnije detalje snimatelj Grgurev uspio je prikazati objektivom. Svojom kamerom, znanjem i talentom, a prije svega trudom i voljom - dočarao je i uvukao gledatelje u život tih dviju žena.

Pročitajte i ovo Nagrada Gordana Suša za Hrvoja Krešića - 4 Za iznimna postignuća Hrvoju Krešiću uručena regionalna nagrada za TV novinarstvo "Gordana Suša": "To je uspjeh koji obvezuje"

''Nisu nagrade ono što me motivira u ovom poslu, iako su lijepo priznanje za godine truda, rada i ulaganja u sebe. Nisam ni bio znao da sam nominiran za ovu nagradu, ali kada sam doznao, bio sam svjestan jedne stvari, a to je ako se ovaj prilog nominira za HND-ovu nagradu da će ju i osvojiti u ovoj kategoriji.

Puno smo moja draga kolegica Maja Medaković i ja pričali dok smo se vozili do tog zabačenog dijela Sisačko-moslavačke županije do sela Kosna, o tome na koji način snimiti i prikazati ovu priču s tim da prethodno nismo znali u detalje što će nas tamo zateći.

Odlučili smo se na duže i mirnije kadrove koji će gledatelja u potpunosti uvući u atmosferu svakodnevnog života dviju gotovo zaboravljenih žena - mame i kćerke u potrebi za dostojnijim životom. Majin tekst i moji kadrovi pokazali su se kao dobitna kombinacija.

Pročitajte i ovo Večernjakova ruža za Dnevnik Nove TV Večernjakova ruža Ksenija Kardum nakon nove prestižne nagrade za Dnevnik Nove TV: "To je plod timskog rada, trudit ćemo se biti takvi i dalje"

Danas su Nada i Dragana napokon u stanu u kojem stropove ne treba lijepiti sa selotejpom i nadam se da smo i mi pomogli da se to sve ostvari'' izjavio je Marino Grgurev koji je zajedno sa Zoranom Marinovićem 2018. godine osvojio HND-ovu nagradu u istoj kategoriji, za snimateljski prilog "Mosul, prva crta bojišnice", emitiran također u emisiji Provjereno. 

U redakciji Provjerenog vlada zadovoljstvo osvojenim nagradama. "Iznimno smo ponosni na naše kolege koji su osvojili ove prestižne nagrade HND-a, a koje su samo potvrdile kvalitetu i vrijednost dugogodišnjeg rada u području istraživačkog novinarstva.

Moram svakako istaknuti da su uz našu Barbaru Majstorović Ivezić još tri naše novinarke iz redakcije, tijekom godina, dobile nagrade Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo – Maja Medaković, Danka Derifaj i Ana Malbaša koja je baš ovu nagradu dobila lani.

Također i naši snimatelji dobitnici su nagrade za snimateljski prilog. Marinu Grgurevu ovo je drugi put da će primiti nagradu HND-a, a pretprošle godine nagrada ove kategorije otišla je u ruke našem Miroslavu Bokanu'' izjavio je Mato Barišić, urednik emisije Provjereno te dodao: ''Mi smo jedna od najnagrađivanijih redakcija u Hrvatskoj, a taj uspjeh bio je moguć samo zahvaljujući izvanrednoj posvećenosti i trudu našeg tima koji radi na emisiji.

Ove nagrade su posebno važne za novinarsku profesiju u Hrvatskoj jer se suočavamo s mnogim izazovima u pogledu slobode medija i pritiscima na novinare koji istražuju teme od javnog interesa. Također, podsjećaju nas na snagu i vrijednost istraživačkog novinarstva, kao i na našu važnu ulogu u otkrivanju istine i informiranju javnosti o ključnim pitanjima. Stoga, i dalje ćemo nastaviti s našim predanim radom i truditi se da opravdamo povjerenje koje su nam dali naši gledatelji i kolege novinari."

Nagrada Otokar Keršovani za životno djelo pripala je i Vladimiru Matijaniću, novinarka godine je Nataša Božić Šarić, nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo Hrvoju Ivančiću, nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju Igoru Kralju, Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo Zdravku Fučeku, Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo Ilku Ćimiću, a nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo Dori Kršul.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene