Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvor na Uni

Mještani u strahu za zdravlje: "I ovako je priroda već uništena." Reporterka Dnevnika Nove TV ušla u prostor gdje će se skladištiti radioaktivni otpad

Aktualno Galerija Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 2 Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković u skladištu Anja Perković u skladištu Foto: DNEVNIK.hr Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 3 Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 4 Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Mještani Dvora na Uni i okolice već godinama strahuju za svoje zdravlje zbog najave radioaktivnog otpada u njihovu kraju. Priprema se centar za zbrinjavanje. Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković ušla je u prostor gdje će se skladištiti radioaktivni otpad.

U Čerkezovac kod Dvora stizat će masivni kontejneri. Nekadašnja vojarna mogla bi postati centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

U postojeće objekte zaprimat će se institucionalni radioaktivni otpad nastao u RH, a za potrebe Krškog sagradit će se posebna građevina kapaciteta 2450 betonskih spremika za otpad.

Iz Nuklearne elektrane Krško Hrvatska treba zbrinuti polovicu otpada do 2025. Prema maketi tog objekta: površina je 6330 četvornih metara i 17 metara visine. Za početak gradnje centra nedostaje temeljni dokument, studija utjecaja na okoliš. Ono malo stanovnika što je ostalo u Dvoru ne krije zabrinutost.

"Da je dobro, to bi zapalo veće vlasti", navodi Pero. "Zagađenje veliko. I ovako je priroda već uništena", kaže Dušanka.

"Postoje dva apsurda"

Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina projektom radioaktivnog otpada nije zadovoljan. Nitko ih ništa nije pitao, smatra da se otpad treba skladištiti tamo gdje je nastao.

"Postoje dva apsurda - imamo NE Krško koja radi 41 godinu, a ne postoji mjesto gdje će se skladištiti radioaktivni otpad. Struka nije rekla zadnju riječ. Tek se sad radi studija utjecaja na okoliš za mikrolokaciju Čerkezovac", rekao je.

Pročitajte i ovo Krško: Novo skladište za nuklearno gorivo - 7 Novi način skladištenja Reporter Dnevnika Nove TV ušao u skladište u kojem će se idućih stotinu godina čuvati potrošeno gorivo iz nuklearke Krško

Iz Fonda za financiranje razgradnje NE Krško tvrde da je takav projekt za stanovništvo i okoliš siguran. Sada izrađuju studiju utjecaja i pozivaju sve zainteresirane da se uključe. Ako studija prođe, stići će i prve pošiljke.

"Planiramo kroz godinu, godinu i pol imati lokacijsku dozvolu i za tri godine bi se počeo zaprimati radioaktivni otpad", navodi Hrvoje Glamuzina iz Fonda za NE Krško.

Dvor ostao bez 2500 ljudi

Od popisa unatrag deset godina Dvor je ostao bez 2500 ljudi ili nešto manje od polovice stanovištva. Prevladava starija populacija, a područje koje bi čuvalo radioaktivni otpad i bez riješenog pitanja zaposlenja mladima nije privlačna opcija.

Pročitajte i ovo NE Krško Projekt od 100 milijuna eura NE Krško ima novi način skladištenja visoko radioaktivnog otpada

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene