Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Skinuta oznaka tajnosti

CIA objavila tajne dokumente: 'Priznavanje Hrvatske je opasno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačko priznavanje bivših jugoslavenskih republika i nekih europskih država moglo bi izazvati rat u BiH, te ohrabriti podjele zemlje između Hrvatske i Srbije, piše u dokumentu CIA-e od 19. rujna 1991. godine.

CIA je objavila oko 300 dokumenata iz razdoblja od 1991-1995. godine koji se uglavnom odnose na ratove u Hrvatskoj i BiH, pišu bosanskohercegovačke 'Nezavisne'.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

U dokumentima s kraja 1991. vidi se američka neodlučnost oko priznavanja Slovenije i Hrvatske, jer su vjerovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uvjerenje da se drže po strani u predstojećoj krizi. Kao mogući scenarij za BiH u dokumentu su spomenuti 'rasprostranjeno nasilje i građanski konflikt'.

'Odluka Njemačke i europskih zemalja da priznaju neovisnost jugoslavenskih republika vjerojatno će izazvati Srbe i Hrvate u BiH da određena područja priključe svojim zemljama. To bi moglo izazvati lančanu reakciju nasilja dok lokalne grupe budu nastojale da spriječe ili pomognu tu akciju', piše u dokumentu.

>> SKIDA se oznaka TOP SECRET: CIA objavljuje dokumente o BiH

Kao najpozitivniji scenarij, navode Nezavisne, u CIA vide mogućnost da vlast u BiH preuzmu umjerene snage koje će kroz pregovore podijeliti BiH i dijelove priključiti Srbiji i Hrvatskoj.

'Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore', piše u dokumentu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene