Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Novci su poput gostiju: dođu i prođu', madagaskarska je poslovica. I ovog ljeta, računica je jasna – uživamo na nekoj obali, planini ili egzotičnom gradu, no to će uskoro proći i doći ćemo svojoj kući. A neki su ostali kod kuće, jer im novac nije niti došao, a niti prošao.


Često puta u životu pomislimo da su neprospavane noći zbog testa iz matematike u školi bile uzaludne i da nam ta 'vražja matematika' uopće ne treba. To može značiti da smo sa kućnim financijama na 'vi' i novcem raspolažemo vođeni emocijama.

Vezani članci Slika nije dostupna Jedinstven u svijetu: Hrvatski policajac poznat po neuobičajenim metodama upozoravanja ljudi o korištenju mobitela u prometu Psihologinja Helena Rašić Radauš Stručnjaci otkrivaju: Kako ponašanje u prometu utječe na našu djecu?

Zbog toga bi sada mogao biti pravi trenutak za odgovoran i racionalan odnos prema ovom važnom dijelu života. U protivnom, po povratku s godišnjeg odmora, mnoge bi mogao dočekati ledeni tuš i nemilosrdan susret s realnošću kućnih financija. U nekoliko koraka, moguće je ublažiti posljedice.

1. Imajte kontrolu: za kontrolu nikad nije kasno. Ako ste do sada trošili šakom i kapom, a sve pod isprikom – godišnji je, jednom se živi…, stanite barem sada na loptu i suočite se sa stvarnim brojevima. Prilikom podizanja novca na bankomatu idući put ne zanemarite opciju 's potvrdom' i hrabro ju zatražite. Imajući uvid u stanje na tekućem računu, lakše ćete se pripremiti na ono što vas čeka.

2. Imajte uvid u sve troškove: podrazumijevamo troškove vašeg bračnog partnera, pa i djece. Ni na ovom području ne trebaju vam dodatna neugodna iznenađenja. Morate znati s čim imate posla.

3. Analizirajte troškove: odredite koji su kratkoročni i zahtijevaju žurnu reakciju, a koji su dugoročni i mogu se rasporediti na rate ili odgoditi neko vrijeme.

4. Planirajte rebalans: nakon analize, napravite plan prihoda i rashoda. Ako ste i dalje u minusu, ili odgodite neke troškove ili nađite načina za dodatne prihode.

5. Pridržavajte se rebalansa: nakon što ste isplanirali svoj novi kućni budžet, potrudite se da on ne ostane samo mrtva brojka na papiru. Već i sama činjenica da ste se odlučili za njega, velika je stvar.

6. Napravite pametne poteze: budite spremni na nove poteze koji će vam donijeti dodatne benefite za kućni budžet. Mnogi alternativni pružatelji usluga, a među njima i Tele2 , spremni su svojim korisnicima ponuditi najjeftinije tarife i dodatne pogodnosti. Iskoristite njihovu 'duplo ponudu'. Svi pretplatnici koji prenesu broj u Tele2 mrežu ostvaruju pravo na dvostruko više usluga za istu cijenu – na svakih 100 potrošenih kuna, Tele2 daruje dodatnih 50. Ponuda vrijedi i za prepaid korisnike – za svaku prvu nadoplatu u mjesecu, Tele2 daruje 50 kuna, kroz 12 mjeseci po prijenosu broja.

Jednostavnim jezikom matematike iz osnovne škole: 'duplo ponudom'  iz Tele2 možete računati i s nekoliko stotina kuna godišnje više u vašem kućnom budžetu. Matematika nakon godišnjih odmora i nije tako loša stvar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju