Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO ga od 'milja' zove 'Satan' (Sotona), no Rusi mu tepaju 'Vojvoda'. O čemu se radi? O R-36M/SS-18, najmoćnijem interkontinentalnom balističkom projektilu ikad napravljenom.


Interkontinentalne rakete iz serije R-36M/SS-18, nikad nisu upotrebljene s više od 10 bojevih glava, no njezina nosivost od 8,8 tona, kako je službeno navedeno u START programu, sugerira kako je ovaj projektil sposoban nositi i više. Čini se kako je strah SAD-a od toga da bi Rusi mogli imati takve interkontinentalne projektile, ipak bio opravdan.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja lansirala projektil koji je preletio iznad Japana; Održan hitan sastanak u Tokiju: ''To je velika prijetnja našoj naciji'' Slika nije dostupna Pogledajte kako je sjevernokorejska voditeljica objavila vijest o lansiranju rakete

U 70-im godinama prošlog stoljeća, Rusi su razmatrali i inačicu tog projektila, u njegovim prijašnjim verzijama, koja bi mogla ponijeti i do 38 regularnih bojevih glava, od kojih bi svaka bila 250 kilotona. Jedna od verzija 'Sotone' ili 'Vojvode', kako god hoćete, može nositi i bojevu glavu jačine nevjerojatnih 25 megatona, što je dovoljna da sa zemljom sravni bilo koji svjetski megalopolis ili vojnu bazu, poput američkog NORAD-a.

'Sotonin' domet je 11.000 kilometara, a težina pri lansiranju mu je čak 211 tona. Za njegovo lansiranje, zajedno sa pripremom, dovoljno je manje od tri minute.