Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakao na ruski način

VIDEO: Pogledajte lansiranje 'Sotone'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO ga od 'milja' zove 'Satan' (Sotona), no Rusi mu tepaju 'Vojvoda'. O čemu se radi? O R-36M/SS-18, najmoćnijem interkontinentalnom balističkom projektilu ikad napravljenom.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Slika nije dostupna razrušeni zidovi viših katova FOTO/VIDEO Pogledajte trenutak raketiranja stambene zgrade u Kijevu

Interkontinentalne rakete iz serije R-36M/SS-18, nikad nisu upotrebljene s više od 10 bojevih glava, no njezina nosivost od 8,8 tona, kako je službeno navedeno u START programu, sugerira kako je ovaj projektil sposoban nositi i više. Čini se kako je strah SAD-a od toga da bi Rusi mogli imati takve interkontinentalne projektile, ipak bio opravdan.

U 70-im godinama prošlog stoljeća, Rusi su razmatrali i inačicu tog projektila, u njegovim prijašnjim verzijama, koja bi mogla ponijeti i do 38 regularnih bojevih glava, od kojih bi svaka bila 250 kilotona. Jedna od verzija 'Sotone' ili 'Vojvode', kako god hoćete, može nositi i bojevu glavu jačine nevjerojatnih 25 megatona, što je dovoljna da sa zemljom sravni bilo koji svjetski megalopolis ili vojnu bazu, poput američkog NORAD-a.

'Sotonin' domet je 11.000 kilometara, a težina pri lansiranju mu je čak 211 tona. Za njegovo lansiranje, zajedno sa pripremom, dovoljno je manje od tri minute.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene