Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Budući naraštaji, čini se, neće morati tragati za egzotičnim svjetovima iz mašte, poput Pandore, kako bi iskopali vrijednu rudaču poput unobtaniuma. Rješenje je u stvarnosti puno bliže, čak štoviše, unutar našeg Sunčevog sistema - na Neptunu i Uranu.


Naime, ta dva planeta zapravo je vrlo moguće da imaju čitave oceane tekućeg dijamanta. Detaljno mjerenje točke taljenja dijamanta, koje su proveli znanstvenici, dovelo je do ove zanimljive pretpostavke. Dijamant su pržili laserom pod pritiskom oko 40 milijuna puta većim od Zemljine atmosfere te su postepeno spuštali i pritisak, i temperaturu te naposljetku otkrili da se dijamant pri tim uvjetima ponaša kao voda pri zamrzavanju i otapanju. Isto tako, otkrili su kako komadi dijamanta plutaju u tekućem dijamantu.

Vezani članci Pjena Oluja prouzročila zanimljiv fenomen, more je izgledalo kao cappuccino Morska čudovišta (Foto: Instagram/rfedortsov) Morske dubine pune su strašnih nemani, pogledajte neke od njih

Oceani dijamanta mogli bi objasniti zašto se magnetska polja Urana i Neptuna toliko pomaknuta od njihovih polova. Isto tako, oba planeta u sebi imaju možda i do deset posto ugljika, koji je osnovni element za dobivanje dijamanta. Ono što je zapravo sigurno, jest kako će znanstvenici u ovu teoriju moći biti sigurni, tek kad se pošalju sonde na te planete, ili ako se na Zemlji uspiju kreirati planetarni uvjeti Neptuna i Urana, u laboratoriju. No ipak, NASA bi se možda mogla i odvažiti na ovako 'unosne' misije, s obzirom da bi istovremeno mogla 'morem' dijamanata, višestruko ih isplatiti.