Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stotine tisuća žaba pobjeglo nekoliko dana prije potresa u Kini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine tisuća žaba pobjeglo je, nekoliko dana ranije, iz grada u blizini epicentra potresa koji je pogodio jugozapad Kine, objavili su kineski mediji.

Neuobičajena migracija žaba, koje su krajem prošlog tjedna poplavile ulice Mianyanga, izazvala je komentare blogera koji su u tome vidjeli znak najave potresa.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Međutim, stručnjak čije riječi citira novinska agencija Nova Kina, odbacio je takve pretpostave.

'Postoje brojni razlozi za anomalije kod životinja ... Potres je samo jedna mogućnost, kao i klimatske promjene i atmosferski uvjeti', rekao je Zhang Guomin, znanstvenik Instituta za seizmološka istraživanja.

Stariji ljudi, koje su od nedjelje intervjuirali novinari dnevnog lista iz regije Mianyang, tvrdili su da je migracija žaba navjestitelj katastrofe.

Mladi su se pojavi smijali, a neki duhovitiji komentirali da su žabe izišle iz svojih ruba kako bi dočekale olimpijsku baklju...

Pomoćnik Centra seizmoloških mreža u Kini, Zhang Xiaodong, kazao je da bi za proučavanje potresa bio velik pomak ako se mogle utvrditi veze između nekog fenomena u prirodi i potresa koji slijedi.

'Problem je u tome što se neka pojava može dogoditi prije potresa, ali ta se pojava ne mora ponoviti u nekoj drugoj regiji prije nekog drugog potresa', rekao je Zhang Xiaodong.

Znanstvenik ne isključuje mogućnost da postoji neka veza između ponašanja životinja i pojave potresa, ali ističe da bi za temeljito proučavanje takvih neobičnih pojava posvuda u svijetu gdje se zbivaju potresi, trebali deseci, stotine, tisuće godina.

'Predviđanje potresa ostaje enigma u svijetu', zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene