Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska sonda Phobos trebala je biti lansirana na Mars no nije uspjela pogoditi orbitu.


Ruska sonda Phobos srušila se u Tihi ocean nedaleko od obale Čilea nakon neuspješne misije na Mars.

Vezani članci Crna kutija sa snimačem podataka o letu pronađena je tri dana nakon pada indonezijskog zrakoplova s 62 ljudi Ronioci pronašli jednu crnu kutiju s palog indonezijskog zrakoplova: "Trebat će nekoliko dana da dođemo do do podataka" Broj slučajeva zaraze u svijetu s Dinom Golešom U samoizolaciji je grad veličine Karlovca, dosad je zaražen grad veličine Splita, a preminula su 54 autobusa ljudi

Prilikom ulaska u atmosferu sonda nije do kraja izgorjela, već se raspala na 20 do 30 komada ukupne težine 200 kilograma.

Sonda je nosila i radioaktivni teret, no stručnjaci tvrde da on ne predstavlja opasnost za okoliš.

U sondu je uloženo 165 milijuna američkih dolara, a njezin zadatak trebao je biti prikupljanje uzoraka tla s Marsa, što je trebala biti prva ruska uspješna svemirska misija u zadnjih dvadeset godina.

>>Ovako će završiti ruska misija na Mars

Podsjetimo, sonda Phobos lansirana je 9. studenoga i njezin zadatak bio je otići na Mars i vratiti se s uzorkom tla. No njezini motori zakazali su prilikom izlaska iz atmosfere. Taj neuspjeh zapravo je veliki udarac ruskoj svemirskoj agenciji i industriji, koja isto tako pati od rezova u budžetu i odljeva mozgova, još od raspada SSSR-a.