Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sonda Phobos

Ovako će završiti ruska misija na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sonda Phobos koja je trebala u ovim trenucima biti već daleko na putu prema planetu Marsu, u siječnju bi trebala izgorjeti prilikom ulaska nazad u Zemljinu atmosferu.

Ususret neslavnom kraju te ruske sonde, objavljena je i računalna animacija njezinog ulaska u atmosferu, koja prikazuje moguć scenarij događaja, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lansirajte svoje ime među zvijezde NASA vas poziva: Osigurajte kartu za 'PUT U SVEMIR' - potpuno besplatno! Slika nije dostupna Misija bez pogreške Indija slavi ulazak u svemirsku elitu: Njihova sonda savršeno ušla u orbitu oko Marsa

Za sada se još uvijek ne zna točan datum pada na Zemlju, no pretpostavlja se da bi se to trebalo dogoditi između 6. i 19 siječnja iduće godine, negdje u zoni između Londona i Pariza.

Podsjetimo, sonda Phobos lansirana je 9. studenoga i njezin zadatak bio je otići na Mars i vratiti se s uzorkom tla. No njezini motori zakazali su prilikom izlaska iz atmosfere. Taj neuspjeh zapravo je veliki udarac ruskoj svemirskoj agenciji i industriji, koja isto tako pati od rezova u budžetu i odljeva mozgova, još od raspada SSSR-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene