Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska agencija za atomsku energiju i Ruske željeznice namjeravaju zajedno razviti vlak na nuklearni pogon, a prvi konkretni planovi bit će predstavljeni javnosti do kraja godine.


Prema rusko-norveškom portalu Barentsobserver, bit će to kompozicija od 11 vagona koju će vući mala lokomotiva na nuklearni pogon. O cijeni projekta kao i o mjerama sigurnosti za sada ništa nije objavljeno.

Već 1956. postojali su planovi za izradu vlak na nuklearni pogon. Prema tadašnjem sovjetskom ministarstvu transporta, taj se vlak trebao koristiti u udaljenim područjima središnjeg i istočnog Sibira. Vlak na nuklearni pogon bi se, kako piše portal, mogao koristiti i kao mobilna nuklearna centrala.

Vezani članci Željeznička nesreća u Grčkoj VIDEO Dramatične snimke iz zraka: Smrskani dijelovi vlaka, spasioci traže preživjele Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 1 Od Zagreba do Splita: HŽ povećava broj mjesta, uveo i izvanrednu liniju prema Dalmaciji

>> Rusija i Indija dogovorili izgradnju nuklearnih reaktora

U Rusiji se trenutno gradi prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu koja bi u jesen 2012. godine trebala biti dovršena i postavljena u ruskim vodama Arktika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju