Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Misteriozni objekt Atlantis zadržao u orbiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posada Atlantisa pokušava identificirati misteriozni objekt nedaleko Shuttlea te procijeniti predstavlja li nekakvu opasnost, objavila je NASA. Slijetanje raketoplana Atlantis odgođeno je za jedan dan.

Objekt su s Atlantisa primjetili dok su kamerom promatrali zemlju, utvrdivši da se kreće istom brzinom i istom orbitom kao 'shuttle', no NASA za sada ne može odgonetnuti o čemu se radi. Prema nekim izvještajima predmet je čak udario u 'shuttle'.

Pročitajte i ovo Screenshot U susjedstvu VIDEO Pilot pokazao kako izgleda slijetanje aviona na aerodrom kroz gustu maglu: "Imali smo sreće" Slika nije dostupna Najavili slijetanje za nedjelju Zbog lošeg vremena odgođeno slijetanje Atlantisa

Za sada su pretpostavke kao se radi o komadu leda ili dijelu raketoplana koji je otpao prilikom ranijih letova. Zbog udarca posada će po treći put pregledati  keramičke izolacijske pločice na termalnom štitu. 

"Bolje da provjerimo kad već možemo, a ne da se kasnije pitamo jesmo li nešto izgubili. To je dodatno vrijeme provedeno u svemiru, ali dobro utrošeno", kaže voditelj svemirskog programa Wayne Hale.

U međuvremenu je objekt viđen s Atlantisa i kontrolnog centra nestao. Sada analitičari na raspolaganju imaju samo video snimke kako bi saznali o čemu je zapravo riječ. 

Hale objašnjava kako je rano za provođenje plana spašavanja u slučaju nužde budući da nije poznato ima li ikakve opasnosti za posadu na Atlantisu. 

Discovery čeka spreman na misiju spašavanja ukoliko to bude potrebno. Paul Dye istreniran je na vođenje misije spašavanja. "Mislim da za sada sve ide prema planu", kaže Dye. 

Osim 'malog crnog predmeta' koji 'lebdi' u orbiti meteorolozi su predvidjeli olujno nevrjeme s grmljavinom, pa je i to razlog za odgađanje slijetanja Atlantisa na Zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene