Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez konsenzusa

Sukobile se velesile: Čija je sekunda važnija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Radiokumunikacijskoj skupštini nije postignut konsenzus o ukidanju sustava dodavanja jedne sekunde svakih nekoliko godina uvedenog prije 40 godina radi usklađivanja atomskog vremena s rotacijom Zemlje, tj. njezinim usporavanjem prilikom okretanja oko osi.

Velika Britanija, Kina, Kanada  zalažu se za zadržavanje spornog dodavanja sekunde, ali SAD i Francuska traže ukidanje zbog financijskih razloga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena Ilustracija Kraj nestabilna vremena Kada nas ponovo očekuje toplije vrijeme? Metorolog otkriva detalje

'Predmet će biti predan radnoj skupini kako bi se odgovorilo na pitanja nekoliko zemalja članica’, rekao je predsjednik skupštine Alan Jamieson, nakon trosatne rasprave.

Jamieson je rekao da su debate pokazale kako su oko 700 izaslanika iz 70 zemalja u toj skupštini koju organizira Međunarodna telekomunikacijska unija bili su jako podijeljeni u vezi tog pitanja.

‘Neki su za, neki su protiv, a oni koji smatraju da ne raspolažu s dovoljno informacija da bi se izjasnili’, rekao je.

On je predložio da se predmet preda radnoj skupini i taj je prijedlog potvrdila skupština.

>> Slovenski znanstvenici imaju novu teoriju vremena!

Skupština radiokomunikacija se u četvrtak trebala izjasniti o rezoluciji ukidanja tog sustava, kojeg drže prekompliciranim i problematičnim.

Tu rezoluciju su podržale Francuska, Sjedinjene Države i Japan. Neke zemlje su se izjasnile za zadržavanje sadašnjeg sustava, među kojima Velika Britanija, Kina i Japan, a afričke i arapske zemlje su tražile dodatne informacije. (I.D. / Hina)

U priloženom videu poslušajte što znanstvenici kažu o ovom problemu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene