Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za sve one koji zamišljali kako je terraforming na Marsu moguć, dolaze loše vijesti. Nova znanstvena studija pokazala je kako snažni naleti solarnih vjetrova periodično Crvenom planetu unište atmosferu.


Vezani članci Černobil Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali 133 radioaktivnih tvari iz Černobila: "Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan" Nuklearna elektrana Černobil U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Znanstvenici već godinama znaju kako atmosfera na Marsu ima problema, ali analiza najnovijih podataka s letjelice Mars Express, identificirala je uzrok tih nevolja - solarne vjetrove. Dupli solarni vjetrovi rijedak su fenomen, koji nastaje kada Sunce širi vjetrove različitom brzinom. Ako se brži vjetar nađe iza sporijeg, on se zabija u njega te se oba vala 'kotrljaju' u jednom supernabijenom duplom solarnom vjetru, prenosi popsci.com.

Podatke o gubitku atmosfere na Marsu znanstvenici su uspjeli korelirati s zabilježenim duplim valom radijacije zabilježenim u 2007. i 2008. godini, koje je zabilježio Advanced Composition Explorer, Prema tom otkriću, Mars gubi trećinu svoje atmosfere pod utjecajem takvih solarnih vjetrova, koji se javljaju u svega 15 posto slučajeva. Zašto isti vjetrovi ne utječu na Zemlju? Zato jer Mars nema magnetsko polje, koje bi ih odbilo solarnu radijaciju pa vjetrovi jednostavno otpušu njegovu atmosferu. Ipak, Mars na svojim polovima ima ostatke magnetskog polja, koje štiti njegove ledene kape.

Atmosferu na Marsu stvaraju jedino udari kometa, i sporadično topljenje leda. Da bi Mars bio nastanjiv, bio bi mu potreban strahovito velik podzemni generator zraka, a to je tehnologija, koju čovjek jednostavno nema.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju