Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša vijest

Ostajemo ovdje: Mars je nenastanjiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sve one koji zamišljali kako je terraforming na Marsu moguć, dolaze loše vijesti. Nova znanstvena studija pokazala je kako snažni naleti solarnih vjetrova periodično Crvenom planetu unište atmosferu.

Pročitajte i ovo John Kerry Što se to čuje? VIDEO Neočekivana emisija plinova na klimatskom sastanku Slika nije dostupna NASA: Intenzitet solarnih vjetrova najniži u posljednjih 50 godina

Znanstvenici već godinama znaju kako atmosfera na Marsu ima problema, ali analiza najnovijih podataka s letjelice Mars Express, identificirala je uzrok tih nevolja - solarne vjetrove. Dupli solarni vjetrovi rijedak su fenomen, koji nastaje kada Sunce širi vjetrove različitom brzinom. Ako se brži vjetar nađe iza sporijeg, on se zabija u njega te se oba vala 'kotrljaju' u jednom supernabijenom duplom solarnom vjetru, prenosi popsci.com.

Podatke o gubitku atmosfere na Marsu znanstvenici su uspjeli korelirati s zabilježenim duplim valom radijacije zabilježenim u 2007. i 2008. godini, koje je zabilježio Advanced Composition Explorer, Prema tom otkriću, Mars gubi trećinu svoje atmosfere pod utjecajem takvih solarnih vjetrova, koji se javljaju u svega 15 posto slučajeva. Zašto isti vjetrovi ne utječu na Zemlju? Zato jer Mars nema magnetsko polje, koje bi ih odbilo solarnu radijaciju pa vjetrovi jednostavno otpušu njegovu atmosferu. Ipak, Mars na svojim polovima ima ostatke magnetskog polja, koje štiti njegove ledene kape.

Atmosferu na Marsu stvaraju jedino udari kometa, i sporadično topljenje leda. Da bi Mars bio nastanjiv, bio bi mu potreban strahovito velik podzemni generator zraka, a to je tehnologija, koju čovjek jednostavno nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene