Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA: Intenzitet solarnih vjetrova najniži u posljednjih 50 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intenzitet solarnih vjetrova koji nastaju od čestica koje brzinom od 1,6 milijuna km/h izbacuje Sunce, najniži je u posljednjih pola stoljeća, od kada se ta pojava precizno mjeri, upozorili su znanstvenici.

Posljednja mjerenja stižu sa sonde Ulysses, zajedničke misije NASA-e i Europske svemirske agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najjača emisija čestica Sunčeva oluja gasit će mobitele? Slika nije dostupna Čudo tehnike VIDEO: Najveći brod na svijetu na solarni pogon

Ta bi pojava mogla oslabiti heliosferu, prirodni omotač koji Sunčev sustav štiti od potencijalno štetne galaktičke kozmičke radijacije.

"Vjetar nabijenih čestica sa Sunca koje se kreću velikom brzinom stvara neku vrstu zaštitnog mjehura ili heliosfere, oko Sunčevog sustava", objašnjava Dave McComas, direktor "Southwest Research Institute" u San Antoniju u Teksasu i jedan je od glavnih znanstvenika misije Ulysses.

"Heliosfera utječe na kretanje Zemlje i međudjelovanja do samih granica Sunčeva sustava gdje je u kontaktu s međuzvjezdanim prostorom", dodao je.

"Podaci koje pružaju instrumenti Ulyssesa navode da je ukupni pritisak solarnih vjetrova na najnižoj razini od početka svemirske ere", precizira astronom.

Granica našeg Sunčevog sustava, ili heliopauza, nalazi se na mjestu gdje solarni vjetrovi nisu dovoljno snažni da bi odbacili vjetrove čestica koje stižu s drugih zvijezda.

"Uz najnižu razinu solarnih vjetrova, heliosfera će se vrlo brzo i prostorno i po snazi smanjiti", ocijeni je Ed Smith, znanstvenik zadužen za projekt Ulysses.

Znanstvenici drže da je do slabljenja intenziteta solarnih vjetrova došlo uslijed promjene magnetskih strujanja sunca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene