Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Populacija ugroženih istočnoafričkih planinskih gorila polako se ali sigurno oporavlja zahvaljujući naporima skupina za zaštitu životinja, unatoč ratovima u regiji i krivolovcima, objavio je Svjetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF).


U nacionalnom parku Bwindi u Ugandi sada živi oko 340 planinskih gorila, što je gotovo polovica ukupne svjetske populacije tih životinja, objavio je WWF.

Vezani članci Slika nije dostupna U Kongu pronađeno više od 125.000 gorila! Slika nije dostupna Tasmanijski vrag od ovog tjedna na popisu ugroženih vrsta

U posljednjem desetljeću broj istočnoafričkih gorila porastao je za 12 posto, a sadašnja populacija je dobrog zdravstvenog stanja, navodi organizacija.

"To je sjajna vijest za preživljavanje planinskih gorila", rekao je Marc Languy, dužnosnik WWF-a zadužen za istočnu Afriku.

Ipak, budući da u divljini ukupno živi samo oko 720 primjeraka planinskih gorila, treba još puno toga napraviti kako bi se osigurao njihov opstanak, dodao je Languy.

Ti veliki primati žive uglavnom u Virungi, šumovitom vulkanskom predjelu na tromeđi Ugande, Ruande i DR Konga.

Oni su glavna turistička atrakcija u Ugandi i Ruandi, gdje su turisti spremni platiti stotine dolara dnevno kako bi ih vidjeli u njihovom prirodnom okolišu.

Međutim, na istoku DR Konga, zbog nestabilne političke situacije i stalnih sukoba suprotstavljenih militantnih skupina, teško je vršiti nadzor nad područjem na kojem žive planinske gorile i tamo su izgledi za njihovo preživljavanje slabiji.