Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Kongu pronađeno više od 125.000 gorila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procijenjuje se da oko 125.000 primjeraka zapadne nizinske gorile živi u močvarnim područjima ekvatorijalne Afrike, obznanili su istraživači u utorak. To je zapravo dvostruko više od broja te ugrožene vrste primata za koji se smatralo da živi u svijetu.

'Ovo je zbilja fascinantno,' rekkao je Hugo Rainey, jedan od istraživača koji je provodio istraživanje za WSC (Wildlife Conservation Society).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analizom DNK Otkrivena nova vrsta ranog čovjeka u Sibiru Slika nije dostupna Fosilni ostaci Pronađena nepoznata vrsta dinosaura

Zadnje pobrojavanje ove vrste, provedeno tijekom osamdesetih, obznanilo je da samo 100000 primjeraka gorile živi u svijetu. Od onda se, prema nekim procijenama njihov broj smanjio za polovicu.

Istraživački timovi WCS-a koji su provodili istraživanje 2006. i 2007., putovali su u Lac Tele na sjevernom dijelu republike Kongo gdje se nalazi veliko područje močvarnih šuma.

Oslanjajući se na savjete lovaca koji su im rekli da bi se tamo mogle nalaziti gorile, istraživači su slijedili trag stopala u blatu tri dana sve do rubnih dijelova Lac Telea, oko 80 kilometara od najbliže ceste.

'Kad smo došli tamo našli smo iznenađujuć broj gorila,' rekao je Rainey. I premda su istraživači primjetili gorile, svoje procijene o njihovom ukupnom broju bazirali su prema broju gnijezda koja su tamo pronašli. Svaka gorila radi si gnijezdo kako bi imala gdje prenoćiti.

'Ovo je najgušće naseljeno područje gorilama koje je ikada pronađeno,' rekao je Rainey.

Zapadne nizinske gorile smatraju se iznimno ugrožeima. Njihova populacija kritično se smanjila zbog ilegalnog lova i bolesti poput ebole.

I dok otkriće u sjevernom Kongu upućuje na to da se populacija gorila uspijela održati u nekim područjima, vrlo je vjerojatno da će i dalje ostati ugrožena jer su prijetnje s kojima se ova vrsta suočava zaista ozbiljne, navodi Rainey.

'Vrlo malo znamo o eboli i kako se širi. Čak ne znamo ni koja je životinja prenosi.'

Cilja istraživača je da u suradnji s vladom Konga zaštiti područje u kojem gorile žive.

Vijest o otkriću zapadne nizinske gorile u sjevernom Kongu došla je u isto vrijeme kad i izvještaj o tome kako je skoro 50 % svjetske populacije primata pred izumiranjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene