Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije nekoliko dana pronađen je najstariji natpis otkriven do danas u Jeruzalemu, komadić glinene pločice star 3400 godina, objavili su su arheolozi.


Fragment pločice, veličine 2x2,8 centimetara, sadrži slova na klinastom akadskim, jeziku diplomatskih odnosa tog doba i svjedoči, po istraživačima, o važnosti grada već u kasno brončano doba.

Vezani članci Yair Lapid - 2 Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac: Tko je čovjek koji je sastavio najnevjerojatniju koaliciju u izraleskoj povijesti? Benjamin Netanyahu i Donald Trump Što sadrži plan Donalda Trumpa za Bliski istok i zašto je objavljen baš sad?

Komadić, otkriven ispod jeruzalemskih starih zidina, premalen da bi se mogla dešifrirati čitava rečenica, ali arheolog Wayne Horowitz s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu smatra da odlična kvaliteta rukopisa svjedoči o tome 'da je proizvod visoko kvalificiranog pisara, vjerojatno u službi jeruzalemskog vladara'. Istraživači pretpostavljaju da se radi o korespondenciji između tog kanaanskog kralja i faraona Ehnatona (Amenhotepa IV.). (Hina)